Ігор Кузін пояснив, як працюватимуть «жовтий» та «зелений» сертифікати з вакцинації
опубліковано 20 вересня 2021 року о 10:14

Заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін пояснив, як працюватимуть «жовтий» та «зелений» сертифікати з вакцинації. Про це він розповів у програмі «Діалоги» на телеканалі «Чернівецький промінь».

За словами Ігоря Кузіна, враховуючи факт щеплення під час впровадження обмежень, Україна рухається за європейським сценарієм.

«Ми розуміємо, що карантин може в цілому доволі сильно впливати на бізнес, на питання економіки, зупиняти функціонування міст, селищ або навіть областей», – зауважив головний санітарний лікар.

Він, зокрема, пояснив, що «жовтий» сертифікат видаватимуть особам, які зробили принаймні одне щеплення від COVID-19. Документ діятиме чотири місяці, а після цього терміну, якщо людина не зробила ревакцинацію, анулюється.

«Зелений» сертифікат зможуть отримати ті, хто пройшов повний курс імунізації, його видаватимуть на рік.

«У чому буде полягати принципова відмінність цих норм від тих, які діяли раніше? У якості прикладу я би навів, певно, кінотеатри. За старою постановою у «жовтій» зоні дозволялося заповнення залу лише на 50%. Після прийняття нової у залі може бути і 100% відвідувачів, але лише у тому випадку, якщо і вони, і персонал матимуть щонайменше «жовтий» сертифікат. Тобто люди, які отримали лише першу дозу вакцини, зможуть користуватися загальними сферами обслуговування, ресторанами та кафе, спортивними залами. У «червоній» зоні такі заклади також зможуть працювати, але вимогою буде наявність саме «зеленого» сертифікату. Тобто людина має пройти повний курс щеплень», – пояснив Ігор Кузін.

Головний санітарний лікар наголосив, кожен бізнес може обрати, яку модель функціонування він буде використовувати у «жовтій» або «червоній» зоні. Водночас, аби мати змогу працювати на 100%, підприємцям доведеться перевіряти наявність сертифікатів у тих, хто потребує їхніх послуг.

Якщо людина з якихось причин не користується додатком «Дія», у якому можна згенерувати електронний сертифікат про вакцинацію, наприклад, не має стартфона, то може носити із собою міжнародне свідоцтво про вакцинацію, його легко отримати у сімейного лікаря.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux