Громади активно впроваджують пріоритети створення безбар’єрного простору
опубліковано 26 серпня 2024 року о 16:00

Станом на серпень 2024 року вже 364 територіальні громади включили пріоритети безбар’єрності у свої стратегії, місцеві плани заходів з безбар’єрності, плани розвитку, програми соціально-економічного розвитку та інші стратегічні документи. Про це розповіли у Міністерстві інфраструктури України.

Пріоритети щодо створення безбар’єрного простору у населених пунктах були розроблені Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та презентовані Раді безбар’єрності 29 березня 2024 року.

Станом на серпень 2024 року вже 364 територіальні громади включили пріоритети безбар’єрності у свої стратегії, місцеві плани заходів з безбар’єрності, плани розвитку, програми соціально-економічного розвитку та інші стратегічні документи.

Найбільш активними у впровадженні пріоритетів безбар’єрності є громади Дніпропетровської, Львівської, Рівненської, Черкаської та Одеської областей.

Мінінфраструктури визначена пріоритетність облаштування безбар’єрності у такому порядку:

  1. Першим пріоритетом є створення безбар’єрних маршрутів, доступність транспорту, доступність входів-виходів багатоквартирних житлових будинків, споруд цивільного захисту, закладів охорони здоров’я, ЦНАПів та центрів надання соціальних послуг. Це дозволить людині з інвалідністю вийти з дому, пересуватись містом, відвідати лікарню, отримати соціальні послуги та влаштуватись на роботу та бути у безпеці під час повітряних тривог.
  2. Другий пріоритет включає в себе доступність закладів освіти, закладів соціального захисту, будівель та приміщень органів місцевого самоврядування та державної влади, доступність об’єктів благоустрою, залізничних вокзалів та станцій, автовокзалів та автостанцій, будівель для розміщення евакуйованих осіб.
  3. Третій пріоритет - це доступність спортивних комплексів, закладів культури, молодіжних центрів, урбан-парків для того, щоб передбачити проведення дозвілля для осіб з інвалідністю.

Також територіальні громади повинні паралельно співпрацювати з приватними підприємствами, зокрема з метою облаштування торговельних приміщень, робочих місць для осіб з інвалідністю.

Більш детально з пріоритетами доступності можна ознайомитись за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux