Гедерні стереотипи: як з ними боротися?
опубліковано 26 травня 2023 року о 14:00

Ґендерна рівність - це стан, коли чоловіки та жінки мають однакові права, можливості та доступ до ресурсів, а також рівну участь у прийнятті рішень та управлінні суспільством. Але все ще існують виклики, які потребують уваги, що постають у ґендерній рівності.

Одна з основних проблем - це насильство щодо жінок. Через війну ми маємо високий рівень насильства, зокрема, щодо жінок, сексуальне насильство та трафікінг(торгівлю) людей.

Інша проблема - нерівний доступ до освіти та ринку праці. Жінки частіше за чоловіків погоджуються на низькооплачувану роботу, мають менше можливостей для кар’єрного зростання та рідше отримують високооплачувані посади. Один із шляхів розв'язання цієї проблеми - створення умов для рівного доступу до освіти та ринку праці, а також підтримка жінок у кар’єрному зростанні.

Також існує стереотипне уявлення про ролі чоловіків та жінок у суспільстві, а це призводить до дискримінації на роботі та в інших сферах життя. Тому вкрай важливо роз'яснювати та підтримувати гендерну рівність.

За час незалежності Україна зробила значний прогрес у розв'язанні ключових питань ґендерної рівності. Організація Об'єднаних Націй визнає гендерну рівність однією з основних проблем сьогодення, і наша країна взяла на себе зобов'язання виконувати всі міжнародні документи з питань рівних прав і можливостей.

Так, Кабінетом Міністрів України 12.08.2022 схвалено Державну стратегію забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року та операційний план з її реалізації на 2022-2024 роки. Цей документ визначає рівність прав та можливостей жінок та чоловіків, а також регламентує правовий механізм для захисту прав жінок і заборони дискримінації за ґендерною ознакою.

Ґендерна рівність є серйозним ресурсом економічного та соціального розвитку, а також безпеки України. Для досягнення ґендерної рівності необхідно прийняти комплексний підхід та розглядати різні аспекти, такі як доступ до ресурсів та можливостей, оплата праці та участь у політичному житті.

Це дозволить забезпечити більш ефективне використання людського потенціалу, підвищити конкурентоспроможність країни на міжнародному рівні та гарантує більш якісне життя для всіх громадян. Тому, важливо продовжувати працювати над підвищенням ґендерної рівності в Україні та виконувати всі міжнародні зобов'язання в цьому напрямку.

#гендерна_рівність

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux