«Доступні ліки»: буковинці із епілепсією, розладами психіки та поведінки можуть безоплатно отримувати необхідні препарати
опубліковано 03 листопада 2021 року о 16:19

Із 1 жовтня цього року люди з епілепсією, розладами психіки та поведінки можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою, у рамках програми «Доступні ліки».

Загалом додано 57 препаратів для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки (зокрема, посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами) Із них 18 – повністю безоплатні, решта – з доплатою. Вартість препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

У Чернівецькій області 196 місць відпуску ліків, де пацієнти можуть отримати препарати для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки.

До 1 жовтня пацієнти купували ці ліки або повністю за власний кошт, або мали пільги в межах місцевого бюджету.

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», необхідний електронний рецепт. Його для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами може виписати невролог або психіатр, в тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями. Вони створюють індивідуальний план лікування і вносять його в електронну систему охорони здоров’я.

Якщо лікуючого лікаря немає, потрібно його обрати в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця. Щоб потрапити на первинну консультацію до невролога для встановлення діагнозу та складання індивідуального плану лікування безоплатно, потрібно електронне направлення. Його може виписати сімейний лікар.

Для звернення до психіатра електронне направлення не потрібно.

В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків.

Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком реімбурсації.

Станом на 1 листопада у Чернівецькій області 26 пацієнтів погасили 29 рецептів. Загалом лікарі виписали 51 електронний рецепт для пацієнтів із епілепсією, розладами психіки та поведінки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux