Чернівецька обласна військова адміністрація працює над покращенням умов проживання ВПО у комунальних закладах області.
опубліковано 02 квітня 2023 року о 12:00

Зокрема, ще з кінця 2022 року розпочалась співпраця з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо будівництва/реконструкції житла для ВПО, яке перебуває в комунальній власності.

Протягом кількох років IFC впроваджує програму «Фонд енергоефективності в Україні», що фінансується Європейським Союзом та Німеччиною.

Програма має два компоненти: управління мультидонорським трастовим фондом з метою видачі грантів і надання консультативних послуг, щоб підтримати діяльність державної установи «Фонд енергоефективності України».

IFC спрямує гранти, сформовані з коштів ЄС, муніципалітетам (або комунальним підприємствам) на фінансування ремонтів комунальних будівель з тим, щоб муніципалітети (або комунальні підприємства) здійснили ремонти будівель та забезпечили житлом внутрішньо переміщених осіб.

Порогова сума встановлюється на рівні $3,000 доларів США на одну людину. Визначення розміру гранту на підставі такого підходу веде до того, що будівлі, які зможуть прихистити найбільшу кількість ВПО при якнайменших витратах, будуть відремонтовані в першу чергу.

Будівлі, ремонти яких будуть профінансовані коштом грантів у рамках цієї програми, мають залишатися в комунальній власності мінімум 5 років після завершення ремонту і використовуватися лише для цілей забезпечення житлом ВПО. У випадку, якщо попит на житло з боку ВПО припиниться до закінчення зазначеного п’ятирічного періоду, відремонтовані будівлі можуть використовуватись для надання соціального житла іншим незахищеним групам населення.

Обласна військова адміністрація спільно з громадами визначила потенційні будівлі, які можливо відремонтувати за кошти донорів з метою подальшого поселення ВПО.

За результатами низки зустрічей та обговорень керівництва області разом із представниками IFC та громад, для проведення ремонтних робіт у 2023 році відібрані перші 3 будівлі у Хотинській територіальній громаді.

На сесії Хотинської міської ради затвердили грантовий договір з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC та Хотинською міською радою, виконавчим комітетом та Агенцією розвитку міста Хотин.

До реалізації проєкту заплановано долучити ще декілька громад Чернівецької області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux