Безоплатна медична допомога вагітним: що варто знати
опубліковано 16 серпня 2022 року о 12:00

П'ять поширених питань про вагітність та пологи – відповіді НСЗУ.


Що робити вагітній, яка переїхала до іншого регіону?

Завдяки трансформації сфери охорони здоров'я та Програмі медичних гарантій вагітні жінки в Україні можуть отримати всю необхідну медичну допомогу незалежно від місця реєстрації та перебування.

Якщо вагітна переїжджає до іншого міста, вона має право на ті ж самі безоплатні послуги, що й вдома. Для цього потрібно знайти заклад, що уклав договір з НСЗУ на перелік послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Знайти найближчий заклад допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Направлення до гінеколога не потрібне.

Вагітна так само вільно обирає пологовий будинок для народження, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Перелік пологових чи адресу найближчого підкажуть за телефоном 16-77.

Що робити, якщо тимчасово переміщена вагітна загубила обмінну карту? Чи не виникнуть проблеми із взяттям на облік та пологами?

Для того, щоб спостерігати вагітність чи народжувати, обмінна карта не потрібна. Це стосується як переміщених осіб, так і жінок, що не змінювали місця проживання.

Всі дані по послуги, які надавали вагітній, зберігаються в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо у лікуючого лікаря та лікарів, що проводили обстеження, був доступ до системи і дані вносили, ця інформація доступна.

За яких умов можна зареєструвати народження дитини онлайн за допомогою послуги єМалятко?

Зареєструвати дитину можна на порталі Дія. Це можливо за таких умов:

  • батьки мають громадянство України й укладали шлюб в Україні;
  • батьки ще не отримували свідоцтво про народження дитини;
  • дитина народжена у медичному закладі і заклад видав медичний висновок про народження.

Для реєстрації потрібні:

Перше. Номер медичного висновку. Електронні медичні висновки видають заклади, що підключені до електронної системи охорони здоровʼя. Дізнатись контакти таких пологових будинків можна в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

Номер медичного висновку формується автоматично на базі даних про новонародженого, які лікар пологового будинку вводить в Електронну систему охорони здоров'я, і надсилається матері на номер телефону у вигляді SMS-повідомлення. Він складається з 16-ти латинських літер та цифр та має формат ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ.

Друге. Кваліфікований електронний підпис (КЕП). КЕП можна отримати онлайн, якщо ви є клієнтом Приватбанку або офлайн в акредитованих центрах сертифікації ключів, наприклад, банках або ЦНАПах.

Що робити, якщо через воєнні дії вагітна не мала можливості зробити певні дослідження вчасно?

Усі необхідні дослідження потрібно зробити за першої можливості. Це важливо передусім для здоровʼя вагітної та дитини.

Дослідження та консультації безоплатні за направленням лікаря. Лікар може створити електронне направлення навіть дистанційно. Вагітна отримає його в повідомленні на телефон.

Якщо звʼязку з лікуючим лікарем немає, потрібно звернутись до будь-якого закладу за новим місцем перебування, що уклав договір з НСЗУ, аби спостерігати вагітність та отримати нове направлення.

За яку допомогу вагітна має платити, а що – безоплатне?

Програма медичних гарантій охоплює всі необхідні процедури, консультації, дослідження для матері та дитини у період від вагітності до пологів та післяпологового періоду. Гарантовані державою безоплатні медичні послуги закріплені в Програмі медичних гарантій 2022, зокрема в таких пакетах послуг:

  • Ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • Медична допомога при пологах;
  • а також ведення неускладненої вагітності на первинній ланці.

Безоплатна допомога надається в закладах, що уклали з НСЗУ договори на відповідні пакети послуг та за умови, що вагітна уклала декларацію з лікарем первинної допомоги. Це можна зробити в будь-який момент і в будь-якому закладі, що має договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги. А це – більшість медзакладів первинної ланки країни.

Водночас Програма медичних гарантій не покриває витрати на покращений сервіс, наприклад, поліпшену палату чи харчування. А також домовленості про допомогу на пологах від конкретного лікаря.

Отже, вагітні жінки можуть бути впевнені, що попри воєнний час, вони отримують від держави всю потрібну медичну допомогу для себе та дитини.І переїзд чи зміна місця проживання не стане бар’єром у доступі до потрібної медичної допомоги.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux