Без черг та довідок: Верховна Рада ухвалила законопроєкт про зміну місця реєстрацїї онлайн
опубліковано 08 листопада 2021 року о 10:20

Зовсім скоро українці зможуть оцінити всі переваги зміни місця реєстрації онлайн та забути про черги, довідки та спілкування з чиновниками. Чоловікам також не доведеться ходити у військкомати для цього. «За» проголосувало 238 депутатів. Про це повідомляє Урядовий портал.

Зміна місця реєстрації – одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі. Щоб повідомити державі, де ви живете зараз, необхідно відстояти кілька черг та зібрати чимало паперових документів.

«Цей законопроект змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною – людина просто у застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає і отримати підтвердження від власника житла. Жодних папірців чи походів у ЦНАП. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії. У 21 столітті люди можуть вільно переміщатися країною і не повинні залежати від штампів у паспорті», — зазначив Віце-прем'єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Такий складний процес пов’язаний із відсутністю взаємодії між реєстрами громад. Тому отримання фінального результату значно розтягувалося в часі. Завдяки законопроекту, територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі. А спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані.

Замість штампу в паспорті чи довідки до ID-картки — вільні кишені та відсутність страху загубити важливий документ. Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є у держави, — одна заява, яку розглянуть та оброблять за 24 години. Замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання — лише підтвердити згоду онлайн. Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де ви проживаєте.

Також реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг — оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації.

Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі. Прийняття законопроекту масштабує послугу на всю Україну. Скористатися послугою буде дуже легко. На порталі Дія виберіть пункт «Реєстрація місця проживання» й заповніть заяву. Власник житла, де ви мешкаєте, зможе підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з'являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично.

Проект реалізовується Програмою EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії, а також за підтримки проекту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проект підтримки Дія), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції і Академії електронного урядування Естонії в рамках проекту «EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека». За співпраці Міністерства цифрової трансформації України з Міністерством внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України, Міністерством оборони України та Міністерством юстиції України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux