6 млрд 14,8 млн гривень надійшло до місцевих бюджетів області за 9 місяців нинішнього року
опубліковано 09 листопада 2023 року о 14:45

Виконання місцевих бюджетів у поточному році та перспективи 2024 бюджетного року обговорили на колегії Департаменту фінансів Чернівецької обласної державної адміністрації, яка відбулася за головування  першої заступниці начальника Чернівецької ОВА Альони Атаманюк.

За 9 місяців 2023 року до місцевих бюджетів області надійшло доходів у сумі 6 млрд 14,8 млн грн. Це 110,8 % від плану, затвердженого місцевими радами, з урахуванням змін та на 1 млрд 696,2 млн грн (39,3%) більше, ніж за відповідний період минулого року. Вищий середнього по області приріст доходів по 18 бюджетах територіальних громад. Основним джерелом наповнення бюджетів ТГ є податок на доходи фізичних осіб, який надійшов у сумі 3 млрд 410,2 млн грн.   На підтримку армії з місцевих бюджетів області спрямовали близько  300 млн грн. Кошти виділені на виконання заходів територіальної оборони, підтримку діяльності військових частин (установ) Чернівецького гарнізону, інших військових частин, сил оборони. 

«Основним завданням територіальних громад у наступному бюджетному періоді є пошук додаткових джерел доходів, їх розширення з метою збалансування бюджетів за доходами і видатками. Особливості, що є в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» суттєво коригують дохідну частину місцевих бюджетів у сторону зменшення. При цьому обсяг власних та делегованих повноважень залишається незмінним та потребує додаткового фінансового ресурсу. Сьогодні діалог влади і бізнесу щодо його легалізації має бути пріоритетом, як на рівні громад, так і на рівні обласної та районних державних адміністрацій.

Якість надання послуг бюджетними установами – це солідарна відповідальність влади і платників податків. Вимагати від місцевої влади відремонтованих вулиць, садочків, лікарень, сплачуючи до бюджету мінімальну суму єдиного податку, або взагалі не сплативши жодної гривні, не правильно. Тому, завдання для фінорганів, які наділені певними повноваженнями з контролю на кожній стадії бюджетного процесу, детально аналізувати платників податків на території громади, сплату ними податків, інформувати про зазначене депутатів місцевої ради, співпрацювати з Державною податковою службою в Чернівецькій області щодо «мотивації» окремих недобросовісних платників з метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Поряд з цим має бути жорсткий контроль за ефективним використання бюджетних коштів», - зазначила Альона Атаманюк. 

Зазначені пропозиції були підтримані членами колегії та увійшли до відповідного рішення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux