33 українці евакуйовані на спеціалізоване лікування до клінік Європи
опубліковано 16 грудня 2022 року о 17:00

33 постраждалих українців вдалося евакуювати цього тижня з Київщини, Вінниччини, Чернігівщини та територій активних бойових дій на лікування до Данії, Австрії, Німеччини, Норвегії, Польщі та Швеції.


У складі групи — пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями та онкопацієнти.


Евакуаційні «медичні конвої» тривають завдяки співпраці Міністерства охорони здоров'я України та Європейської комісії за активного сприяння обласних військових адміністрацій і медзакладів, за підтримки Державної прикордонної служби України та Державної міграційної служби України.


Зазвичай евакуюють дорослих і дітей із важкими пораненнями, опіками та захворюваннями, що потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги.


Нагадуємо, що міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарень у прифронтових територіях через медичний хаб у Львові до аеродрому в Польщі. Далі повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт транспортують українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.


Евакуація населення проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямів порятунку пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.


Зазначимо, якщо ви чи рідна вам людина потребує медичної евакуації, звертайтеся перш за все до сімейних лікарів. Комунікація Міністерства охорони здоровʼя з сімейними лікарями триває постійно і безперервно.


Однак, існує й інший шлях подати попередню заявку на Програму медичної евакуації, адже через тривалі воєнні дії, обстріли та/або окупацію деяких регіонів України багато людей могли втратити зв'язок зі своїм сімейним лікарем.


Для цього на сайті міністерства в розділі «Громадянам» необхідно самостійно заповнити відповідну заявку. Далі МОЗ верифікує всі дані та перевірить інформацію, після чого вам дадуть зворотний зв'язок.


Від початку війни МОЗ у взаємодії з міжнародними партнерами продовжує робити усе можливе, аби врятувати людей та надати їм необхідну медичну допомогу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux