29 вересня- Всесвітній день серця
опубліковано 29 вересня 2023 року о 16:15

Про стан допомоги хворим з серцево-судинною патологією розповіли під час брифінгу генеральна директорка ОКНП «Чернівецький обласний кардіологічний центр» Ірина Маковійчук та директорка Департаменту охорони здоров’я Наталія Свестун.

Зокрема, у Чернівецькій області від початку року проліковано 21514 хворих на серцево-судинні захворювання, що на 34% більше ніж минулого року, а також надано допомогу 9962 хворим з ішемічною хворобою серця.

Крім того, на Буковині у 2023 році 2 заклади уклали договори про медичне обслуговування населення з Національною службою здоровʼя України за пакетом «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», а саме ОКНІ «Чернівецький обласний клінічний кардіологічний центр» та ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня».

«Не зважаючи на повномасштабне вторгнення у краї стрімко розвивається кардіохірургія, а саме відбувається широке впровадження інтервенційних кардіологічних втручань, що дозволяє знизити загальну летальність від серцевих недуг на 30%, наразі летальність від серцево-судинних хвороб лише 3%, тоді як минулі роки вона складала 4,3% та більше», - зазначає Ірина Маковійчук.

У Чернівецькій області з початку року проліковано 33 777 випадків інфарктів. За ефективністю надання медичної допомоги хворим з гостим інфарктом міокарда Буковина серед лідерів в Україні.

«80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці та зміні способу життя. Зверніться до сімейного лікаря та обговоріть необхідні скринінги. Кожен, хто підписав декларацію з сімейним лікарем, може безплатно пройти низку базових аналізів», - зауважила Наталія Свестун.

Також під час розмови з журналістами, директорка ДУ "Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Наталія Гопко нагадала, що в Україні триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які не отримали щеплення через різні обставини.

У межах кампанії проведено щеплення 2915 дітям, що становить 52,5% від загальної запланованої кількості. Протягом 8 місяців у Чернівецькій області охоплено першою дозою щеплень проти кору, краснухи та паротиту 4035 дітей першого року життя. Одночасно, другою дозою вакциновано 5647 дітей у віці 6 років.

Департамент Охорони здоров'я Чернівецької ОДА

Слідкуйте за новинами області в Телеграмі https://t.me/+2G5xLpLgculmYTAy

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux