23 серпня - День Державного прапора України
опубліковано 23 серпня 2024 року о 10:00

Щорічно 23 серпня вшановуємо національний символ України – синьо-жовтий стяг. Це не просто державний атрибут, він – наша святиня, яка ідентифікує українців, а також засвідчує нашу боротьбу за волю.

Синьо-жовті кольори стали національними символами України під час європейської «Весни народів» у 19 столітті. Проте їхня символіка має глибше коріння. Поєднання блакитного і жовтого можна знайти в гербах українських міст, що датуються часами Русі. Козаки також використовували синє тло та жовті хрести, небесні світила і зброю на своїх знаменах.

У період європейських революцій 1848 року, відомих як «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився як прапор українського народу. Вперше його підняли над ратушею у Львові в червні 1848 року.

На Наддніпрянщину, що входила до складу Російської імперії, синьо-жовтий прапор як символ національної боротьби прийшов після революцій 1905–1907 років. Через десятиліття, в 1917 році, він став офіційним прапором української державності. Під цим прапором українці проводили маніфестації і воїни відправлялися в бій. У квітні 1918 року синьо-жовті прапори були підняті над кораблями Чорноморського флоту в Севастополі. Після втрати незалежності синьо-жовтий прапор залишався символом боротьби за національну ідентичність і відновлення державності в Україні.

4 вересня 1991 року національний прапор підняли над Верховною Радою України, і вже 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила його як Державний Прапор України.

З того часу український прапор майорив усюди – над Еверестом та на антарктичній станції «Академік Вернадський», у космосі і у миротворчих джунглях Конго, на Олімпійських іграх та на Майдані Незалежності під час Революції Гідності.

Сьогодні під державним прапором твориться нова історія України. Твориться, в першу чергу, нашими доблесними захисниками, що протистоять ворожій агресії. Українських стяг - на їх шевронах та у рюкзаках. Вони шанують його та оберігають, щоб гордо підняти на звільненими містами України. Він – символ нашої свободи, гідності, єдності та незламної віри в Перемогу.

Зовсім скоро український прапор майорітиме у в кожному куточку нашої держави. А там де Прапор України – там буде мир, життя, вільні та щасливі люди.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux