15 жовтня - Всесвітній день боротьби з раком грудей
опубліковано 15 жовтня 2024 року о 16:00

15 жовтня - Всесвітній день боротьби з раком грудей.

Цей день започаткований для того, щоб звернути увагу на серйозність ризиків захворювання раком молочної залози, а також поінформувати про профілактику та лікування цього недугу.

Висока захворюваність на рак молочної залози у жіночого населення України за останні 15-20 років стає основною причиною смерті жінок працездатного віку від онкологічних захворювань.

Щороку захворює близько 16000 жінок, і наша держава є однією з провідних Європі за абсолютним числом захворюваності на рак молочної залози.

По Чернівецькій області щорічно виявляється РМЗ приблизно у 200 жінок. На жаль, виявлення цієї патології у 25-30% жінок уже в занедбаних, розповсюджених стадіях захворювання, тобто тоді, коли медицина може допомогти частково продовжити життя на деякий термін, а вилікувати від РМЗ можливо тільки в початкових, ранніх стадіях захворювання.

Профілактичні заходи та рання діагностика є основними чинниками, які впливають на успішне лікування цієї хвороби. При першій стадії захворювання показник одужання складає – 95%. В той час коли при ІІІ-ІV стадіях цей показник всього 10-12%.

На сьогоднішній день в усьому світі та Україні є ряд методів профілактики та виявлення ранніх стадій РМЗ та доракової доброякісної патології.

Це насамперед само обстеження жінок, що включає в себе огляд молочних залоз та пальпація.

Кваліфіковану консультацію лікаря онколога можна отримати в ОКНП «Буковинський клінічний онкологічний центр» та ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» за попереднім записом по номеру телефона 044 33-44-770

Другий метод - клінічне обстеження молочних залоз, щорічно у онкологів та сімейних лікарів.

Основним методом діагностики на сучасному рівні є мамографія та сонографія (УЗД).

Пройти сонограіфічне (УЗД) обстеження грудних залоз можна в Буковинському клінічному онкологічному центрі, в усіх багатопрофільних лікарнях області та поліклініках м. Чернівці

Пройти мамографічне обстеження можна у м. Чернівці (міська поліклініка №1 вул. Шкільна, 6 та міська поліклініка №2 вул. Л.Українки, 11) і Кельменецька багатопрофільна лікарня вул. Сагайдачного,75.

Не слід боятися слова РАК, слід думати про своє здоров’я, своєчасно обстежуватись та при необхідності своєчасно лікуватись.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux