10 жовтня - Всесвітній день ментального здоров’я.
опубліковано 10 жовтня 2024 року о 18:30

Начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк: Сьогодні ми відзначаємо Всесвітній день ментального здоров’я. Воно є основою стійкості і здатності до самовідновлення людини та суспільства.

У час війни від ментального здоров’я кожного з нас, без перебільшення, залежить доля країни. Тому його потрібно берегти і допомагати це робити тим, хто цього потребує.

На Буковині ми приділяємо цьому питанню значну увагу, створюючи відповідну соціальну інфраструктуру, розробляючи і реалізуючи програми, спільно з партнерами втілюючи проєкти, працюючи над розгалуженням мережі профільних закладів.

Зокрема:

У рамках всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською при Чернівецькій ОВА функціонує Координаційна рада з питань ментального здоров’я, до складу якої входять представники структурних підрозділів ОВА, міжнародних і національних організацій, вищих навчальних закладів, правоохоронних органів.

На території області діють 56 координаційних центрів підтримки цивільного населення: 1 обласний, 3 при районних державних адміністраціях, 52 при міських, сільських, селищних радах.

Також маємо 78 закладів, які надають послуги у сфері психічного здоров’я. Наша область посідає 2 місце в Україні по відсотках законтрактованих закладів.

В області вже відкрито пʼять Центрів психічного здоров’я — один у Чернівцях, чотири — на базі кластерних лікарень.

У закладах Чернівців, Хотина, Новоселиці, Кіцманя Вижниці, Сокирян і Кадубівців надають послуги життєстійкості.

Чернівецька область єдина в Україні, де працює мобільна бригада життєстійкості.

Навчання у межах проєктів «Самодопомога плюс» та «Перша психологічна допомога та управління стресом» пройшли майже 3500 педагогічних працівників, 368 медичних сестер закладів освіти, майже 400 психологів закладів освіти.

У просторах психосоціальної підтримки «Дбаю про себе» на базі Буковинського державного медичного університету і ЧНУ імені Юрія Федьковича пройшли підготовку майже 7000 осіб.

Спільно з Координаційним центром Кабінету міністрів України регулярно проводяться Дні спільнодії у рамках програми «Ти як?». Цільовою аудиторією цих заходів є ветерани, медичні працівники, молодь, діти, представники медіа.

Попереду ще чимало роботи, тож ми розробили та сьогодні презентували обласний план заходів на 2025-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

Маємо спільно дбати про своє ментальне здоров’я, щоб бути сильними і готовими до різних життєвих викликів.

Так переможемо!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux