1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
опубліковано 01 грудня 2023 року о 14:30

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цьогоріч його відзначають під гаслом «Лідерство - спільнотам! Зупинимо епідемію ВІЛ разом!» 

Про ситуацію з поширенням ВІЛ/СНІД в Україні та на Буковині, просвітницьку роботу та медичну допомогу ВІЛ-інфікованим обговорили під час зустрічі представники влади, лікарі та представники громадських організацій, яка відбулася у Чернівецькій ОВА. 

Кількість випадків ВІЛ-інфікованих в Україні щороку зростає. За статистикою Міністерства охорони здоров’я, на 1 листопада 2023 року встановлено 158 803 випадків ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9 769 випадків ВІЛ і 2 738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році. Але насправді цифра може бути більшою, адже кожна четверта людина із ВІЛ не знає про свій діагноз. 

Водночас позитивний тест на ВІЛ – це не вирок. За допомогою антиретровірусної терапії, ВІЛ-інфікована людина може жити довге і повноцінне життя, народжувати здорових дітей і не поширювати вірус серед інших.

 Наразі на Буковині під медичним наглядом ОКНП «Медичний центр» перебуває 1143 ВІЛ-інфікованих осіб, антиретровірусну терапію  отримують 834 пацієнтів.

В області є 28 дітей народжених від ВІЛ-інфікованих жінок, лікарі спостерігають за станом і визначатимуть їхній статус у півторарічному віці. 

Як зазначають фахівці, сучасна медицина дозволяє матері, яка живе з ВІЛ, виносити та народити вільну від ВІЛ дитину.  У Чернівецькій області  в 2021 році народилось 9 дітей від ВІЛ-позитивних жінок.  У 2023 році  їх обстежили фахівці та зняли  з обліку через відсутність антитіл до ВІЛ.    

«Попри те, що в боротьбі з ВІЛ-інфекцією в Україні є значний прогрес, проблема все ж залишається актуальною. Тому важливими аспектом є просвітницька робота – це спільна діяльність урядових та громадських організацій. Чим більше інформації людина має, тим більше шансів у неї уберегтися від хвороби, а у разі захворювання, отримати якісну медичну допомогу.   Спільно працюємо і над подоланням стигматизації та дискримінації ВІЛ-позитивних людей у суспільстві», - зазначила під час зустрічі перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux