Дотримання прав національних меншин в Україні та на Буковині зокрема обговорили під час круглого столу за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
опубліковано 28 травня 2024 року о 18:30

Дотримання прав національних меншин в Україні та на Буковині зокрема обговорили під час круглого столу за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, Народного адвоката Румунії Ренате Вебер, заступника керівника державної служби з етнополітики та свободи слова Ігоря Лоссовського, представників влади, науковців та громадськості

У Чернівцях провели круглий стіл на тему: «Посилення рівності та захисту прав національних меншин (спільнот) в Україні відповідно до європейських стандартів, у тому числі в рамках переговорів про вступ до Європейського Союзу».

«Це перший спільний візит двох незалежних інституцій України і Румунії з питань моніторингу прав національних меншин. Ми відвідали декілька навчальних закладів, поспілкувалися з представниками румунської національної меншини, владою. Відбулася жвава дискусія. Обговорювали нещодавно прийнятий новий закон про захист прав нацменшин в Україні, зміни, які набули чинності 8 грудня 2023 року, експертну оцінку Венеційської комісії. Станом на зараз в Україні вперше з’явився орган, який окремо прописаний як орган, який захищає мовні права національних меншин. Це – наша інституція і особисто я, як уповноважений, зараз за це відповідаю. Це додаткові виклики», - зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Безперечно, діалог - дуже важливий, оскільки, ми маємо розуміти, з якими проблемами зустрічаються люди і знайти їх вирішення. Ми - представники незалежних інституцій у своїх державах, до яких можуть звернутися громадяни. Ця співпраця є дуже важливою», - каже Народний адвокат Румунії Ренате Вебер.

Буковина ‒ мультикультурний край, адже національний склад населення Чернівецької області нараховує близько 80 національностей. Переважна більшість населення - українці. Друге та третє місце за чисельністю посідає румуномовне населення – румуни, які становлять 12,5 % та молдавани – 7,3 %. Місцеві органи влади одним зі своїх пріоритетних завдань вбачають створення умов для задоволення духовних, культурно-освітніх та інформаційних потреб етнічних громад області, відродження і розвитку національних культур, мов та традицій, збереження характерного для нашого краю феномену полікультурності.

У загальній мовній мережі шкіл і дошкільних навчальних закладів Чернівецької області враховано національний склад населення, його мовно-культурні потреби, традиції тощо.

Із 389 садочків, які функціонують на Буковині, у 64 закладах дошкільної освіти виховуються та навчаються румунською мовою 2675 дітей, елементи польської мови та мови іврит вивчають відповідно 27 та 37 дітей у двох закладах дошкільної освіти м. Чернівців. Із 338 шкіл 74 (51 румуномовний та 7 філій при них, 16 двомовних) – з класами з викладанням предметів румунською мовою. Усі учні класів з українською мовою навчання у 16 двомовних закладах освіти вивчають румунську мову як предмет. Поряд з цим, у закладах загальної середньої освіти області вивчаються як предмет або факультативно ще дві мови національних меншин – польська та іврит: польська – у 3-х закладах загальної середньої освіти. У системі фахової передвищої та вищої освіти 2 заклади здійснюють навчання, зокрема і румунською мовою.

В області щороку затверджується Регіональна програма підтримки інститутів громадянського суспільства етнічного спрямування (національних меншин) Чернівецької області. В рамках її діяльності проводяться семінари, науково-практичні конференції, фестивалі, конкурси, відбуваються відзначення традиційних та національних свят. Результатом реалізації даної програми є збереження та розвиток ідентичності, традицій, культурної спадщини, толерантності національних громад області.

«Особливу увагу ми приділяємо контролю за реалізацією законодавства у галузі освіти щодо забезпечення освітніх потреб національних меншин, які проживають на Буковині, а також збереження та розвитку їх національних культур, обрядів і звичаїв. З метою підтримки національно-культурних товариств області при Управлінні культури діє Регіональна ради з питань етнонаціональної політики, налагоджена співпраця з національно-культурними товариствами. На Буковині створено 179 аматорських колективів національних меншин, які беруть участь у фестивалях, конкурсах, інших активностях. Працюємо над тим, щоби Буковина була територією можливостей для всіх», - зазначає Альона Атаманюк.

Під час круглого столу фахівці у сфері дотримання прав людини, представники влади та громадських організацій обговорювали імплементацію європейських стандартів у сфері реалізації прав національних меншин (спільнот) в Україні, стан забезпечення прав національних меншин (спільнот) на території Чернівецької області, задоволення освітніх та культурних потреб національних спільнот, їхню роль у розбудові сучасної європейської України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux