В Україні змінилися правила встановлення курсу обміну готівкової валюти
опубліковано 31 травня 2022 року о 15:40

В Україні змінилися правила встановлення курсу обміну готівкової валюти та курсу при розрахунках та знятті готівки за кордоном.

Офіційний курс НБУ гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн. Зараз цей захід є необхідним, щоб економіка і надалі відновлювалася і працювала, попри війну.

Що змінилося?

1. Національний банк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову іноземну валюту клієнтам. Це сприятиме посиленню конкуренції на цьому сегменті ринку та зменшенню обсягів нелегальних операцій.

Раніше банки мали змогу продавати готівкову іноземну валюту за курсом не більшим ніж на 10% від офіційного курсу НБУ (29,25 грн/дол. США). Тобто курс долара США в українських банках мав бути максимум 32,17 грн/ дол. США. З 21 травня обмеження для банків щодо встановлення курсу продажу готівкової валюти скасовано.

Скасування цього обмеження збільшить пропозицію валюти в банках та зменшить ситуативні коливання на ньому без втрати необхідних для фінансової стабільності міжнародних (золото-валютних) резервів України.

2. Також скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо вони розраховуються картками за кордоном.

Коли клієнт сплачує покупки за кордоном з гривневої картки – то банк конвертує гривні у валюту (списує з рахунку гривні за певним курсом до валюти країни, в якій розраховується клієнт). Раніше банки мали змогу встановлювати курс конвертації гривні в валюту не більшим ніж на 10% від офіційного курсу НБУ (29,25 грн/дол. США). З 21 травня таке обмеження для банків скасовано.

Також змінилися ліміти на зняття готівки з гривневих карток за кордоном зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць.

Звертаємо увагу, що безготівкові розрахунки за кордоном можна і надалі здійснювати без жодних обмежень. Українці, які тимчасово перебувають за кордоном, можуть сплачувати карткою рахунки за житло, транспорт, покупки в магазинах тощо на будь-яку суму. Українці також і надалі можуть знімати в банкоматах з валютних карток до 100 тис. грн на день (в еквіваленті).

Після нормалізації ситуації на фінансовому ринку всі обмеження, введені під час війни, поступово будуть зняті, а фінансовий ринок повернеться до правил роботи в мирний час.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі Національного банку України за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/ 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux