Понад 118 тисяч мешканців віддалених громад отримали доступ до медпослуг від мобільних команд ЦКПХ
опубліковано 03 січня 2024 року о 13:00

Центри контролю та профілактики хвороб працюють у кожній області. Вони забезпечують послуги з профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, епідемічного нагляду та відповідають за імунопрофілактику мешканців у своїх регіонах.

У 2023 році мобільні команди Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) надали медичну допомогу та забезпечили вакцинацію 118 603 українців у 572 громадах. Під час профілактичних виїздів 46 тисяч українців отримали консультації сімейних лікарів та 26 тисяч — вузькоспеціалізованих лікарів: кардіологів, офтальмологів, психологів. 114 706 мешканців громад пройшли первинне тестування на серцево-судинні та легеневі захворювання (вимірювання тиску, вміст глюкози в крові, кардіограма, флюорографічне обстеження) та швидкий скринінг на виявлення гепатиту В та С, ВІЛ-інфекції, COVID-19.

Мобільні виїзди спрямовані на розширення доступу до якісних та безоплатних медичних послуг людям, які мешкають у віддалених громадах. Йдеться про населені пункти з тимчасово ускладненим доступом до комплексної медичної допомоги, наприклад, на деокупованих територіях чи в місцях виникнення і ліквідації надзвичайних ситуацій, як під час роботи на постраждалих територіях унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Влітку для недопущення спалахів інфекційних захворювань, у тому числі й холери, на постраждалих територіях унаслідок підриву Каховської ГЕС працювало 97 мобільних груп ЦКПХ (групи оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози). Вони проводили моніторинг рівня забруднення води й повітря, ґрунту, працювали в громадах. З 8 червня по 1 вересня 2023 ЦКПХ видали 237 114 таблеток для знезараження питної води для об’єктів критичної інфраструктури та населення. Також під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації провели 80 292 бесіди з людьми щодо профілактики інфекційних захворювань та отруєнь, видали 211 523 примірники інструкцій-пам’яток.

Загалом за 2023 рік у регіонах зареєстровано 83 спалахи захворювань, які завдяки лабораторному контролю та моніторингу спеціалістів Центрів контролю та профілактики хвороб і Центру громадського здоров’я вдалося розслідувати та локалізувати. Йдеться, зокрема, про 5 спалахів кору в Тернопільській, Львівській та Рівненській областях та спалах вірусного гепатиту А восени на Вінниччині.

Нагадаємо, 1 жовтня 2023 вступив у дію Закон України № 2573 «Про систему громадського здоров’я». Закон дозволяє створити комплексну систему громадського здоров’я та інтегрувати її в європейську мережу відповідно до світових стандартів.

Центри контролю та профілактики хвороб об’єднують наявні потужності регіонів — лабораторну інфраструктуру, відділи моніторингу та оцінки, відділи реагування на надзвичайні ситуації тощо. Ці центри на рівні областей відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Головні функції ЦКПХ:

  • забезпечення епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного добробуту населення;
  • захист населення від інфекційних хвороб, імунопрофілактика;
  • попередження та профілактика неінфекційних захворювань;
  • забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту;
  • промоція здорового способу життя;
  • запобігання факторам ризику, боротьба зі стійкістю до протимікробних препаратів;
  • реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я на рівні регіонів.

Система громадського здоров’я має сприяти зміцненню здоров’я, запобіганню хворобам покращенню якості та збільшенню тривалості життя українців, зокрема завдяки пріоритетній функції — профілактиці інфекційних і неінфекційних захворювань та доступу до послуг з імунопрофілактики. Такий підхід обрали європейські країни, де середня тривалість життя чоловіків становить 72 роки, жінок — 80. Натомість показники України за останні 20 років лишаються в середньому на 5 років нижчі від європейських.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux