Підвищення інституційної та фінансової спроможності територіальних громад на гірських територіях обговорили на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України в Чернівецькій області
опубліковано 09 серпня 2024 року о 18:00

Начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк:  На території Чернівецької області 4 громади, у яких всі населені пункти мають статус гірських. Гірські території зберігають важливу природну і культурну спадщину та підтримують стабільність екосистем на прилеглих територіях. При цьому вони наштовхуються на непрості виклики в економічному та соціальному зростанні внаслідок складних для розвитку господарства та життєдіяльності населення природних умов і потребують особливої політики регіонального розвитку.

На жаль, порівняно з минулим роком дохідна частина бюджетів цих громад за рахунок дотацій скоротилася на 34,2 млн. грн. Дефіцит становить від 10 до 20 відсотків. Розрахункові втрати місцевих бюджетів гірських територій - понад 14 млн. грн. на рік. Закрити цю прогалину за рахунок власних доходів не можливо. Бюджети територіальних громад гірських територій Чернівецької області у 2024 році змогли забезпечити доходами лише 55-80 відсотків своїх видатків.

Обласна державна адміністрація вже підготувала ряд звернень до центральних органів виконавчої влади щодо стимулювання розвитку гірських територій, як нашої області, так і України.

Зокрема, мова йде про внесення змін до законодавства щодо зарахування 100 % рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування, до місцевих бюджетів територіальних громад гірських територій і встановлення ставки податку для лісових земель від 0,3 до 0,5% від їх нормативної грошової оцінки.

Важливою складовою розвитку гірських регіонів має бути і долученість до міжнародної співпраці, створення умов для залучення інвестицій та сприяння розвиткові підприємництва.

Сьогоднішнє засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Чернівецькій області - стало майданчиком для відвертого діалогу про проблеми і можливості їх вирішення. Спільно з урядом і громадами шукаємо шляхи подолання цих викликів.


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux