На знак солідарності з Україною 5 бельгійських музеїв покажуть роботу українських художників про розграбований Херсонський музей
опубліковано 19 травня 2023 року о 15:00

На знак солідарності з Україною в експозиції п’яти головних музеїв Бельгії відбудеться презентація фільму "Вибухи біля музею" українських художників Яреми Малащука та Романа Хімея. Робота присвячена Херсонському обласному краєзнавчому музею, який був розграбований під час відступу російських окупаційних військ у жовтні 2022 року.

Міністерство закордонних справ України підтримало цю важливу акцію солідарності, яка є складовою публічної дипломатії задля донесення світові правди про російські злочини проти українського мистецтва.

В акції, присвяченій до Міжнародного дня музеїв 18 травня, взяли участь Королівські музеї мистецтва та історії в Брюсселі, Королівський музей Маримона в Морланвельзі, Міський музей Гента; Іпрський музей "У полях Фландрії" та Художній музей M Leuven в Левені. Відвідувачі зможуть побачити фільм у їхніх експозиціях.

Художники зафіксували у своєму творі зображення та звук у нещодавно звільненому місті Херсон та всередині музею, який розташований лише за 2 км від окупованої території та за 6 км від позицій російських військ.

Фільм "Вибухи біля музею" не лише демонструє зображення розграбованого Херсонського обласного краєзнавчого музею та привертає увагу до російських злочинів у ході війни проти України, але й утверджує важливість культурної спадщини та дбайливого ставлення до музейної справи.

"Для нас було важливим не створити художнє висловлювання, а зафіксувати його відсутність. Місце злочину та свідчення очевидців вказують на те, що це було добре сплановане пограбування музейної колекції, яке доповнює список колоніальних злочинів Російської Федерації. Це аж ніяк не варварський акт, а холоднокровна операція зі стирання історії України", – розповідають художники Ярема Малащук та Роман Хімей.

Мета ініціативи – нагадати, що музеї стоять на сторожі ідентичності спільнот та є невід’ємним елементом розбудови громади, а захист цивільних осіб і повага до спільної спадщини є важливими для демократичних суспільств.

"Це дуже зворушливий твір мистецтва, вражаючий своєю крихкістю та стійкістю, який достовірно розкриває жах війни та неймовірно актуалізує важливість культурної спадщини через її відсутність. Фільм ще раз пояснює, як ця війна не лише вбиває людей і руйнує міста, але й стирає культурне тло країни. Ми хочемо приділити Україні належну увагу і сподіваємося, що колекції Херсонського музею, як і всі інші пограбовані українські колекції, будуть незабаром повернуті. Ця робота також служить для привернення уваги до культурних інституцій по всьому світу, які піддаються війнам і руйнуванню спадщини", – йдеться у заяві бельгійських музеїв.

Довідково

У Херсонському краєзнавчому музеї зберігалася одна з найбільших колекцій старожитностей Південної України. Експозиція нараховувала понад 173 000 предметів, що охоплюють сім тисяч років: від скіфського золота до зброї Другої світової війни. У період з 24 по 26 жовтня 2022 року, за два тижні до звільнення Херсона, музей був пограбований російськими окупаційними військами.

Фільм "Вибухи біля музею" також буде демонструватися в рамках виставки Documenting Ukraine з ініціативи Інституту гуманітарних досліджень у Відні (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, IWM). Виставка складатиметься з двох переплетених розділів, trivial (тривіальне) та visceral (вісцеральне), та висвітлюватиме повсякденне життя в Україні під час збройної російської агресії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux