Держава продовжує активно підтримувати сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
опубліковано 20 червня 2024 року о 16:00

Держава продовжує активно підтримувати сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Країна надає пільги та фінансову допомогу прийомним, патронатним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу, щоб забезпечити дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, належний догляд, захист та можливість зростати у сімейному оточенні.

Дитячі будинки сімейного типу – це великі прийомні сім'ї, які беруть на виховання не менше 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у такій сім'ї, включаючи рідних, не може перевищувати 10. Батькам-вихователям офіційно зараховують в трудову книжку роботу з дітьми, і вони отримують грошове забезпечення на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи (наразі 3028 грн) на кожну дитину-вихованця та прийомну дитину. Ці виплати не залежать від пенсії, аліментів, стипендії чи інших видів державної допомоги.

Окрім цього, держава гарантує допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування, що наразі становить 7990 гривень. Для дітей з інвалідністю ця допомога збільшується до 3,5 прожиткових мінімумів, що дорівнює 11186 гривням на кожну дитину.

Прийомні сім'ї, які добровільно беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, також отримують державну підтримку. Прийомні діти виховуються в сім'ях до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних або вищих навчальних закладах І-IV рівня акредитації – до його закінчення. Одному з прийомних батьків держава виплачує кошти на утримання дітей.

Патронатне виховання передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронатного виховання є забезпечення захисту прав дитини, надання їй та її сім'ї послуг, спрямованих на повернення у сім'ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Діти у всіх формах сімейного виховання зберігають свій соціальний статус та отримують усі передбачені законодавством пільги. Прийомні батьки та батьки-вихователі також мають право на відстрочку від мобілізації під час воєнного стану.

Ці ініціативи спрямовані на створення безпечного та підтримуючого середовища для дітей, які потребують допомоги та підтримки у важких життєвих обставинах. Україна й надалі розвиватиме та вдосконалюватиме систему підтримки сімейних форм виховання, щоб забезпечити кожній дитині можливість зростати у люблячій та турботливій родині.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux