339 вакансій для лікарів-інтернів з громадського здоров’я: епідеміологи та лаборанти можуть пройти інтернатуру в ЦКПХ
опубліковано 27 лютого 2024 року о 11:00

Цього року для лікарів-інтернів відкрито 339 вакансій у центрах контролю та профілактики хвороб по всій країні. Зокрема, 190 – за спеціальністю «Епідеміологія» та 149 – за напрямом «Лабораторна діагностика, вірусологія, мікробіологія». Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) готові працевлаштовувати лікарів-інтернів та посилювати кадровий потенціал.

«Центри контролю та профілактики хвороб – це потужна мережа закладів системи громадського здоровʼя, яка відповідає за епідеміологічний нагляд за інфекційними і неінфекційними хворобами на рівні своїх областей. Фахівці Центру громадського здоровʼя та ЦКПХ залучені до реагування майже на всі надзвичайні ситуації в країні, саме тому Міністерство охорони здоров’я надає можливості для майбутніх лікарів-епідеміологів та спеціалістів лабораторних напрямів проходити інтернатуру в заклади громадського здоровʼя, щоб краще зрозуміти, як система працює “з середини”, з якими викликами та загрозами стикається і як діє», – пояснив під час зустрічі з випускниками заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Зустрічі з випускниками медичних університетів Центри контролю та профілактики хвороб проведуть у квітні-травні. Для магістрів громадського здоров’я ЦПКХ по країні також відкривають вакансії фахівців з громадського здоровʼя і довкілля та здоровʼя. Це посади професіоналів з вищою немедичною освітою.

Крім того, в Україні діють програми підвищення кваліфікації для тих, хто тільки прийшов до системи громадського здоров’я або працює в ній вже довго. З 2018 року діє програма підготовки з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба». Вона розрахована на лікарів-епідеміологів, лікарів лабораторної мережі ЦКПХ, фахівців Держпродспоживслужби та інших структур, залучених до реалізації функцій громадського здоров’я в рамках підходу «Єдине здоров’я».

За пʼять років 167 фахівців пройшли навчання за напрямами, ще 16 резидентів навчаються зараз. Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду на національному, регіональному та місцевому рівнях. Зокрема, у контексті збору, аналізу даних, польових досліджень, розслідувань спалахів хвороб, що є критично важливим для розвитку ефективної системи громадського здоров’я в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux