ЗСУ постачають психотропні речовини, а на ЗАЕС готують катастрофу: міфи, які розповсюджує росія
опубліковано 05 вересня 2022 року о 13:05

МОЗ з допомогою проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та аналітичної платформи VoxCheck ділиться спростуванням міфів про суспільне здоров’я, які поширюються в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

Дезінформація: Командування ЗСУ постачає бійцям невідомі психотропні препарати — рапорт

Користувачі соцмереж пишуть, ніби російські військові знайшли рапорт, який доводить, що ЗСУ постачають психотропні препарати. У рапорті на ім’я командира 72-ої ОМБр полковника Вдовиченка пишуть, ніби нова партія якихось препаратів, що надійшли наприкінці червня, «викликає занепокоєння». У соцмережах пишуть, ніби «в офіційній документації ЗСУ фіксуються поставки наркотиків».

Як насправді?

Рапорт, найвірогідніше, є підробкою. Він не містить ніякої конкретної інформації: ні назв препаратів, ні їхнього призначення, ні кількості поставлених одиниць, точних дат отримання, відомостей про кількість військових, що заявили про згадані скарги, тощо. Натомість йдеться про дуже розмиті скарги: «військові сплять», «насильства стало більше». Водночас згадується тільки один випадок насильства серед військових — і він нібито стався через «відмову у видачі препарату».

Також рапорт містить фактологічні помилки. Докладніше про них – за посиланням: https://bit.ly/3wM2OHj

Російські медіа систематично генерують фейки про так звані «бойові наркотики» для бійців ЗСУ. У попередньому випуску моніторинга VoxCheck спростовував сюжет про «нарколабораторію» в Рубіжному.

Дезінформація: Україна провокує масштабну техногенну катастрофу на ЗАЕС

Представник МЗС росії Іван Нечаєв заявив, ніби Україна регулярно обстрілює Запорізьку АЕС, бо умисно провокує масштабну техногенну катастрофу. Мовляв, українська сторона виявляє «маніакальну завзятість», прагнучи нашкодити найбільшій в Європі атомній електростанції, і порушує резолюцію Генеральної конференції МАГАТЕ, заявив окупант.

Як насправді?

Росіяни від самого початку захоплення станції намагались перекласти провину за обстріли ЗАЕС на Україну. Утім, усі ці повідомлення виявляються неправдивими. Розглянемо лише кілька російських фейків за липень, які передували заяві Нечаєва про спроби України влаштувати техногенну катастрофу.

Наприклад, 12 липня в Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що, ймовірно, російські війська самі здійснили атаку під чужим прапором в Енергодарі. 12 липня росія в Енергодарі повідомили про серію вибухів, геолокаційні знімки показали, що дим йшов із боку ЗАЕС. Прокремлівські джерела заявили, ніби Україна обстріляла станцію.

Міський голова Дмитро Орлов заявив, що російські війська обстріляли Енергодар, аби спричинити скупчення на виїзді з міста. Росіяни планували використати його як «живий щит» із цивільних перед контранступом ЗСУ. Раніше Орлов попереджав, що російські війська зібрали представників ЗМІ в Енергодарі, щоб влаштувати провокацію на Запорізькій АЕС.

А 20 липня російські медіа повідомили, ніби ЗСУ завдали удару по атомній електростанції, поранивши 11 працівників. У пресслужбі ГУР Міноборони заявили, що військові знищили наметове містечко окупантів поблизу ЗАЕС. У результаті атаки 3 військових рф загинули, 12 було поранено. Журналіст Bellingcat Віллем Званенбург опублікував супутникові знімки, які підтверджують, що удару завдали саме по наметах із російськими військовими.

Щодо МАГАТЕ, то Нечаєв наполегливо ігнорує адресований конкретно росії документ.

3 березня Рада керуючих МАГАТЕ прийняла резолюцію, в якій засудила дії рф в Україні. І, до речі, згадала там резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ щодо нападів на ядерні об’єкти. У тому контексті, що порушила їх саме росія.

У МАГАТЕ засудили силове захоплення ядерних об’єктів та інші насильницькі дії росії, бо вони створюють серйозні та прямі загрози безпеці цих об’єктів та їхнього цивільного персоналу. Це значно підвищує ризик ядерної аварії чи інциденту, що ставить під загрозу населення України, сусідніх держав і міжнародне співтовариство, наголосили в МАГАТЕ. І закликали росію негайно припинити дії на ядерних об’єктах, щоб українська влада відновила над ними контроль.

Ще в березні генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, що захоплення станції суперечить одному з семи невід'ємних компонентів ядерної безпеки: персонал повинен мати можливість виконувати свої обов'язки щодо забезпечення безпеки та фізичної безпеки та мати можливість приймати рішення без зайвого тиску. Згодом в інтерв'ю виданню The Wall Street Journal працівники АЕС розповідали про постійний тиск з боку російських військових.

Спростування інших міфів читайте за посиланням:

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux