За головування першої заступниці начальника ОВА Альона Атаманюк відбулося засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області
опубліковано 30 березня 2024 року о 10:00

За головування першої заступниці начальника ОВА Альона Атаманюк відбулося засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області.

Присутні розглянули питання щодо господарської діяльності національних природних парків Чернівецької області та сплати ними податків до місцевих бюджетів.

Буковина входить до п’ятірки найбільш заповідних регіонів України. На сьогодні в області нараховується 349 заповідних територій та об’єктів, загальною площею понад 110 тис. га, що складає 12,8 % території області. Із них - 25 об’єктів мають загальнодержавне значення і підпорядковані безпосередньо Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, три із них - це національні природні парки «Вижницький», «Черемоський» та «Хотинський».

За 2023 рік до місцевих бюджетів області національними природними парками сплачено 3 789,9 тис.грн податків і зборів, що на 251,4 тис. грн більше, ніж у 2022 році.

Основними завданнями національних природних парків є: збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін, проведення екологічної освітньої роботи створення умов для організованого туризму, відпочинку.

Надана співробітниками парків інформація свідчить про недостатній рівень організації їх роботи, особливо в частині оформлення правовстановлюючих документів на землю та сплати відповідних платежів до місцевих бюджетів, а також розвитку нових напрямків, що сприятимуть надходженням до спеціальних фондів, які відповідно можна спрямовувати на розвиток парків. З метою покращення роботи в цьому напрямку Чернівецька ОВА сприятиме паркам в упорядкуванні земельних ділянок, промоції парків, організації туристичних маршрутів.

Також на засіданні обговорили оплату праці в будівельній галузі області за 2023 рік організаціями, які зареєстровані на території Чернівецької області.

Станом на початок року було зареєстровано 1 035 юридичних осіб, які здійснюють діяльність в будівельній галузі, що на 27 осіб менше, ніж торік. Середньомісячна заробітна плата в будівельній галузі в цілому по області збільшилася, в порівнянні з попереднім роком, та склала 13 356 грн (по Україні – 12 634 грн), тоді як у 2022 році - 11 090 грн – по області (по Україні – 9 781 грн). Питома вага надходжень до зведеного бюджету від галузі будівництва становила 2,7% (надійшло 275,3 млн грн), у 2022 році – 2,3% (193 млн гривень).

Разом з тим, є ряд будівельних підприємств, які виплачують заробітну плату на рівні мінімальної, що, у свою чергу, може свідчити про те, що окремі суб’єкти господарювання будівельної галузі не в повній мірі проводять розрахунки з бюджетом. Керівники цих підприємств будуть запрошені на окрему зустріч в ОВА за участі представників Головного управління Державної податкової служби в Чернівецькій області, управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці тощо. В умовах військового стану обов’язок кожного керівника суб’єкта господарювання проводити розрахунки з бюджетом в повній мірі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux