Як ветеранам війни отримати земельну ділянку
опубліковано 07 березня 2023 року о 11:15

Хто має право на отримання?

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих


Яку ділянку можна отримати?

Ці три категорії мають право на першочергове відведення земельних ділянок індивідуального житлового будівництва, а також садівництва і городництва. Земельні ділянки виділяються лише якщо особа раніше не скористалася правом на приватизацію землі відповідного цільового призначення.


А як щодо землі сільськогосподарського значення?

Дійсно, учасники бойових дій та інваліди війни мають можливість отримати у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності. Таке право не може обмежуватись переліками земельних ділянок, які обласні Держгеокадастри пропонують для передачі у власність громадян.


Де знайти земельну ділянку?

Потрібно вибрати з ділянок, позначених білим кольором на кадастровій карті, звернутися до територіальних управлінь Держгеокадастру, звернутись до сільської, селищної, міської ради за місцерозташуванням ділянки.


Якщо бажана земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту та не відноситься до земель сільськогосподарського призначення державної власності і необхідна для дачного будівництва потрібно звернутись до відповідної районної державної адміністрації.


Розташування земельної ділянки не залежить від місця реєстрації особи, яка має право на виділення земельної ділянки. Проживаючи у Києві, можна просити виділити земельну ділянку у Львові.


Порядок виділення земельної ділянки і які документи потрібно подавати?

Спочатку потрібно отримати дозвіл на розробку проекту землеустрою. Для цього потрібно звернутися в міську, селищну, сільську раду, головне управління Держгеокадастру у відповідній області, районну, обласну державну адміністрацію. Сюди Ви надаєте:

  • клопотання із зазначенням цільового призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри (зразок клопотання є в органі, до якого його подаєте)
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки
  • документи, які підтверджують статус учасника АТО.

На виході, не пізніше чим через місяць, Ви маєте отримати Дозвіл щодо відведення земельної ділянки.


Далі починається розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Його робить компанія, що є виконавцем робіт із землеустрою. Перелік таких компаній є на сайті Держгеокадастру в рубриці «Напрями діяльності», розділ «Сертифікація». Саме сюди Ви й надаєте раніш отриманий Дозвіл щодо відведення земельної ділянки. На виході Ви отримуєте Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Його розробка може зайняти максимум 6 місяців.


Отриманий проект має пройти погодження в територіальному органі Держгеокадастру в районах (містах); структурному підрозділі райдержадміністрації у сфері містобудування та архітектури або виконавчому органі міської ради у сфері містобудування та архітектури (якщо ділянка в межах населеного пункту або на ній планується будівництво); інших органах виконавчої влади згідно зі статтею 186-1 Земельного кодексу України в залежності від місця розташування земельної ділянки (об’єкт природно-заповідного фонду, прибережна захисна смуга пам’ятка культурної спадщини, землі історико-культурного, лісогосподарського призначення, водного фонду). Сюди подається оригінал проекту землеустрою (територіальному органу Держгеокадастру) та копія проекту землеустрою (іншим органам). На погодження дається 10 днів. На виході отримуємо Висновок про погодження проекту землеустрою.


За цим відбувається реєстрація земельної ділянки. Цим займається Державний кадастровий реєстратор, який має на це 14 днів. Йому подається:

  • заява про державну реєстрацію земельної ділянки (за формою згідно з додатком 22 постанови КМУ від 17.10.2012 №1051);
  • оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
  • документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

По завершенню процесу Вам мають надати Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.


Далі починається етап затвердження проекту землеустрою. Цим займається Міська, селищна, сільська рада, головне управління Держгеокадастру у відповідній області, районна, обласна державна адміністрація. Державному органу надається погоджений проект землеустрою; позитивний висновок державної експертизи землевпорядної документації (у разі необхідності згідно із законом). На цю роботу чиновники мають 14 днів. В результаті Ви отримуєте Рішення про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність.


Далі відбувається реєстрація права власності на землю. Цим займається Міністерство юстиції. На виході Ви отримуєте інформаційна довідку Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Пам’ятайте, що відповідно до статті 281 Податкового кодексу України учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, в тому числі із числа учасників російсько-української війни, члени сімей загиблих звільняються від сплати земельного податку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux