Як система БПД надає допомогу засудженим
опубліковано 17 січня 2024 року о 16:00

В Україні усі засуджені до позбавлення волі мають право на правничі послуги: як на консультації, так і на захист, представництво інтересів у судах, інших державних органах, складення документів процесуального характеру. 

Ці люди звертаються по допомогу не лише щодо кримінальних справ, за які відбувають покарання, а й вирішують інші життєві питання: отримують документи, розлучаються, успадковують майно тощо.

Чому надавати допомогу засудженим важливо

Засуджені люди, які відбувають покарання у місцях несвободи, володіють всіма правами, гарантованими Конституцією та законами України, за винятком обмежень, встановлених кримінальним та кримінально-виконавчим законодавством і зумовлених порядком відбування кримінального покарання.

Українське законодавство гарантує їм і доступ до правничої допомоги, оскільки Україна, як і інші демократичні держави, що керуються принципами верховенства права, дотримується норм міжнародних конвенцій, зокрема Європейської конвенції з прав людини.

Оскільки засуджені відбувають покарання у місцях несвободи — вони ізольовані від суспільства та часто у них немає коштів для оплати захисту їхніх прав. Тож вони мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу.

З початку січня по листопад 2023 року до системи безоплатної правничої допомоги по усі види послуг звернулось понад 4,5 тисяч засуджених.

Загалом з січня по листопад 2023 року засуджені близько 2100 разів отримували вторинну правничу допомогу. Система БПД видала майже 1000 доручень адвокатам з питань кримінального права та понад 1100 — з цивільного та адміністративного права.

Як звертаються

В установах виконання покарань працюють консультаційні пункти доступу. Під час прийому онлайн чи офлайн юристи системи БПД надають засудженим персональні правові консультації. Робота таких точок доступу до БПД в установах запланована не рідше 1 разу на квартал, але часто через попит консультаційний пункт може працювати щомісяця. Графік роботи консультаційного пункту засуджені можуть дізнатися в адміністрації.

Щоб отримати послуги захисту або представництва у суді, засуджений має написати заяву про це і передати адміністрації установи. Адміністрація підготує супровідний лист, що цей засуджений справді відбуває покарання в їхній установі, а отже має право на такі послуги, та відправить ці документи до системи БПД.

Фахівці системи БПД опрацьовують ці документи та ухвалюють рішення про надання/відмову у наданні. Призначений адвокат чи юрист має упродовж 5 днів провести перше конфіденційне побачення з засудженим, щоб обговорити деталі звернення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux