Уряд визначив розмінування одним із п’яти ключових пріоритетів швидкого відновлення країни
опубліковано 06 квітня 2023 року о 12:07

Уряд намагається залучити якомога більше операторів для якнайшвидшого розмінування території України. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» 4 квітня, в Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінування.

«Враховуючи те, що зараз близько 174 тис. квадратних кілометрів нашої землі потенційно засіяно вибухонебезпечними предметами, нам потрібні будуть роки, щоб усе це очистити і ліквідувати наслідки війни. У нас є розрахунки Світового банку, що були представлені минулого тижня, які свідчать про те, що на очищення України від вибухонебезпечних предметів, нам буде необхідно понад 37 млрд доларів. Зараз наша задача - відкрити цей ринок для українських і іноземних операторів, щоб пришвидшити темпи розмінування територій», - розповіла Юлія Свириденко.

За її словами, Уряд визначив розмінування одним із п’яти ключових пріоритетів швидкого відновлення країни, в яких Україні допоможуть країни партнери. Це має допомогти збільшити можливості для посівної фермерам, та пришвидшити відбудову інфраструктури.

«Для нас розмінування не менш важливе за процеси відновлення соціальної і критичної інфраструктури. Адже без розмінування ми не можемо розпочати відновлення житла та провести посівну. Зараз країни-партнери долучаються до цього процесу. Деякі з них запрошують в Україну операторів з розмінування, підтримуючи і фінансуючи їх роботу, деякі країни надають нам машини для розмінування, а тих, хто не мають такої технічної можливості фінансують за відповідний рахунок на платформі United24

. За ці кошти будуть придбані спеціальна техніка, що має пришвидшити процес розмінування українських територій», - додала Юлія Свириденко.

Зараз розмінуванням в Україні займаються, як державні структури, такі як ДСНС і Міністерство оборони, так і приватні оператори. Загалом підтримку Україні за напрямом гуманітарного розмінування надають більше 30 країн та організацій-партнерів.

Вже працюють майже 350 груп розмінування із залученням українських та іноземних спеціалістів. Задача Уряду – залучити ще якомога більше тих, хто буде працювати на цьому ринку, щоб пришвидшити процес.

«На рівні Уряду в нас створена Міжвідомча робоча група, щоб з одного боку, координує міжнародну технічну допомогу, з іншого - взаємодіє із Міноборони та ДСНС, щоб визначати пріоритет для розмінування. Маємо вже другу посівну під час великої війни і для нас важливо пройти її максимально ефективно. В країні 2,6 млн гектарів сільгоспземель, які потребують очищення. З них ми виокремили 470 тисяч гектарів, які є пріоритетними в дев’яти регіонах України, з яких і почали розмінування», - резюмувала Юлія Свириденко.

Нагадаємо, що План першочергового розмінування передбачає гуманітарне розмінування Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux