Україна рухається у сфері гендерної рівності на рівні з ЄС
опубліковано 23 листопада 2023 року о 12:00

Україна рухається у сфері гендерної рівності на рівні з ЄС. Про це заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час спеціальної панелі «Жіноче лідерство: політичні, економічні та соціальні виклики й перспективи у процесі вступу України до ЄС» на сьомому Українському жіночому конгресі. Участь в обговоренні також взяла Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

«Блок питань щодо гендерної рівності не підсвічувався як проблемний, по якому немає впевненості щодо України, у рекомендаціях Єврокомісії. Це визнання того, що ми рухаємося на рівні з країнами ЄС, Україна не відстає від загального демократичного розвитку держав. Хоча деякі інші країни мають його в переліку основоположних трансформацій, які мають бути здійснені», - зазначила Ольга Стефанішина.

Вона підкреслила, що хоча Україна й не є частиною оцінки глобального гендерного індексу Євросоюзу, але як країна кандидат точно може на це претендувати.

«Це важливо, щоб мати детальну офіційну оцінку всього нашого руху у сфері гендерної рівності на рівні інших країн ЄС. Маємо просувати проактивну політику й забезпечувати присутність жінок на всіх рівнях. Коли, наприклад, в Уряді є вагоме представництво жінок - це абсолютно інший формат ухвалення рішень, більш ексклюзивне бачення».

Віце-прем'єр-міністр зауважила, що протягом багатьох років держава встановлювала високу планку щодо реалізації політики гендерної рівності та підкреслила, що ратифікація Стамбульської Конвенції, до прикладу, стала кроком назустріч європейським цінностям. Вона також зауважила, що нині, коли йдеться про відновлення, зелену трансформацію, розвиток євроінтеграційного потенціалу, формування програми Україна-НАТО, гендерна політика та інклюзивність є наскрізними пріоритетами на всіх рівнях держави.

Ольга Стефанішина підкреслила, що з початку повномасштабної війни фокус у сфері реалізації державою гендерної політики значно змістився, зокрема на проекти з реагування на жахливі злочини, які вчинялись російськими військовослужбовцями.

«Попри зростання викликів з початку повномасштабної війни, ми, як Уряд, змогли швидко реагувати, тому, що ми роками вибудували державні системи. У нас була система протидії домашньому насильству, розгорнута велика мережа притулків, соціальних сервісів у регіонах. Те, що ми щодня вкладали в цю систему, дозволило нам в умовах війни проявити стійкість, надати людям необхідну допомогу. Зокрема, в максимально короткі терміни, сформувати систему Центрів допомоги врятованим», - сказала Ольга Стефанішина.

Говорячи про пріоритети Віце-прем'єр-міністр зауважила, що важливим є ухвалення закону, який вводить в законодавчу площину поняття сексуального насильства пов'язаного з війною, а також відповідальність за цей злочин. Окремо вона наголосила на важливості формування системи проміжних репарацій, і закладання необхідного фундаменту для того, щоб відповідальність рф була незворотньою.

«Є величезний запит на справедливість, і я вважаю, що ухвалення цього законодавства буде першим важливим кроком на шляху до неї. Це наш політичний обов'язок перед кожною жінкою і чоловіком, про випадки знущання над якими ми знаємо», - зазначила Віце-прем'єр-міністр.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux