У закладах охорони здоров’я області є 185 ліжок стаціонарної реабілітації
опубліковано 07 лютого 2024 року о 19:00

У закладах охорони здоров’я області є 185 ліжок стаціонарної реабілітації. Впродовж 2024 і 2025 років заплановане їх збільшення ще на понад 100.

Про розвиток системи реабілітаційної допомоги в Чернівецькій області йшлося на засіданні тематичного круглого столу, яке відбулося у Чернівецькій ОВА. Наразі в області за програмою медичних гарантій реабілітаційні послуги згідно з угодами з Національною службою здоров’я України надають 17 закладів охорони здоров’я.

«Ми розуміємо наскільки актуальними і необхідними зараз є організація надання реабілітаційних послуг, розширення мережі закладів, створення відповідних умов та забезпечення закладів устаткуванням. Маємо розроблений план розвитку системи реабілітації. На 2024 рік подали заявки на контрактування за пакетом послуг – реабілітація стаціонарна та амбулаторна – Чернівецька обласна клінічна лікарня, обласна дитяча клінічна лікарня, Центральна медична лікарня у Чернівцях, Кіцманська, Хотинська, Сторожинецька багатопрофільні лікарні. Окрім того, готуються до впровадження послуги Чернівецька обласна лікарня швидкої медичної допомоги, Вижницька та Сокирянська лікарні. Також заявки на контрактування зі стаціонарної реабілітації у 2024 році – Буковинський центр відновного лікування та комплексної реабілітації дітей, Вашківецький центр реабілітації, госпіталь ветеранів війни, обласний реабілітаційно-діагностичний центр», - зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

За 2023 рік в області зареєстровано 2045 електронних медичних записів про стаціонарну реабілітацію та 213 479 - про амбулаторну реабілітацію. З пацієнтами працюють майже 300 фахівців різних профілів: лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти мови та мовлення, психологи.

«За 2023 рік кількість таких фахівців збільшилася на 18. Враховуючи, що реабілітаційна послуга повинна бути розвинена у всіх кластерних і надкластерних закладах охорони здоров’я, за цей рік потреба у ерготерапевтах зросла на 12, у фізичних терапевтах на 13 осіб. Працюємо над тим, щоби відповідні фахівці були у наших закладах, - каже директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Наталя Свестун.

На разі проводяться ремонтні роботи, навчання персоналу та придбання обладнання для створення протягом 2024-2025 року реабілітаційних стаціонарних відділень та проведення амбулаторної реабілітації.

У межах проєкту «Recovery» передбачено створення сучасного реабілітаційного центру - реконструкцію приміщень та забезпечення обладнанням 60 стаціонарних реабілітаційних ліжок на базі ОКНП «Чернівецький госпіталь ветеранів війни»

Планується також реконструкція Вашківецької лікарні реабілітації та паліативу. Окрім того, заплановане розширення мережі ресурсних кімнат для інклюзивного навчання на базі закладів освіти, центрів соціальних послуг у громадах.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux