У Чернівцях відбувся регіональний форум «Кращі практики ветеранської політики: як побудувати партнерства і створити можливості для інтеграції ветеранів у цивільне життя»
опубліковано 26 червня 2024 року о 14:00

У Чернівцях відбувся регіональний форум «Кращі практики ветеранської політики: як побудувати партнерства і створити можливості для інтеграції ветеранів у цивільне життя».

Організували захід Чернівецька обласна військова адміністрація спільно з Програмою розвитку ООН «Посилене партнерство для сталого відновлення».

В рамках форуму відбулися 4 панельні дискусії. Йшлося, зокрема, про роль держави і громадянського суспільства у питанні реінтеграції ветеранів у цивільне життя.

«Проведення регіонального форуму є надзвичайно актуальним. Всі хлопці, які повертаються, потребують підтримки. Вони мають бути почутими, мають бути підтримані. Адже їм потрібно не просто адаптуватися, а пристосуватися до, можна сказати, мирного життя. ОВА має декілька програм підтримки ветеранів і ветеранок: програми щодо покращення житлового питання, процесу реабілітації», - зазначив начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

Також учасники форуму говорили про медичну та психологічну реабілітацію ветеранів та ветеранок. Зазначимо, що цьогоріч у Чернівецькій області за програмою медичних гарантій з НСЗУ уклали угоди 15 закладів усіх видів власності щодо надання реабілітаційної допомоги для дорослих та дітей. За цей час у медустановах надали послуги стаціонарної реабілітації 1500 військовим.

Окрім того, Чернівецька обласна військова адміністрація співпрацює з благодійним фондом «Recovery» щодо реалізації проєкту створення сучасного реабілітаційного центру на базі ОКНП «Чернівецький госпіталь ветеранів війни». В його рамках реконструюють приміщення та забезпечать обладнанням 60 стаціонарних реабілітаційних ліжок.

«Важливим аспектом реалізації ветеранської політики є і працевлаштування Захисників та Захисниць. Наразі в області понад 20 ветеранів отримали гранти на створення чи розвиток бізнесу, більш як 20 ветеранів отримали грантову підтримку від міжнародних партнерів. Також в області діють програми працевлаштування, перекваліфікації і адаптації. Наразі на їхню реалізацію передбачено понад 7 мільйонів гривень», - повідомила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

З її слів, у 2014 році у 12 громадах запрацюють Ветеранські хаби. У двох громадах - Хотинській та Новоселицькій, є Центри життєстійкості. Такі ж Центри незабаром зʼявляться у 6 ТГ області. Також у кожній тергромаді та районах регіону працюють координаційні центри підтримки цивільного населення, загалом їх 56.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux