У Чернівцях відбулась регіональна конференція "Соціальні послуги: досягнення, результати, перспективи"
опубліковано 22 травня 2024 року о 15:00

Сьогодні у Чернівцях відбулась регіональна конференція "Соціальні послуги: досягнення, результати, перспективи".

На Буковині та ще у п’ятьох регіонах України Програма розвитку ООН реалізовувала пілотний проєкт: упродовж восьми місяців фахівці досліджували рівень організації та надання соціальних послуг у всіх 52 територіальних громадах області.

Сьогодні ж, 22 травня, результати аудиту презентували на Регіональній конференції, у якій взяли участь керівництво Чернівецької ОВА, сільських, селищних та міських голів, працівники соцсфери області та надавачів соціальних послуг.

"Півтора роки тому ситуація з соціальними послугами в області була не надто втішною. Але ґрунтовний аудит дозволив нам визначити правильний курс дій для зміни цього становища на краще", - наголосила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Найбільше соціальних послуг у громадах області надають 6 громад, а саме по 14 послуг.

Вперше створено центри соціальної адаптації, розвинено соціальну послугу раннього втручання та відкрито два центри життєстійкості. Варто також зауважити, що протягом 2023 року кількість центрів надання соціальних послуг зросла майже на 40% , а кількість фахівців соціальної роботи зросло втричі.

На переконання Альони Атаманюк, не всі громади зможуть запровадити увесь можливий спектр соціальних послуг, проте базовий їх перелік має бути гарантований для мешканців кожного населеного пункту області. Для цього вже нині триває активна робота в територіальних громадах щодо розширення переліку соцпослуг для населення. А з часом кількість таких спроможних ОТГ обов'язково зростатиме.

Наразі, фахівці наголосили, що проведена оцінка не є завершальним етапом проєкту. Найближчим часом усі громади отримають докладні рекомендації для підвищення якості надання соціальних послуг населенню. А вже на фінальній стадії, з урахуванням усіх цих напрацювань та пропозицій, в області буде затверджено нову Комплексну програму розвитку соціальної роботи та соціальних послуг до 2026 року.

Беззаперечно, така комплексна та ретельно продумана діяльність, скерована на забезпечення захисту та належної опіки для найбільш незахищених категорій громадян. Водночас ці ініціативи допоможуть утвердити на теренах Буковини дійсно сучасний, цивілізований простір соціальних послуг, гідний високих європейських стандартів та людських цінностей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux