Транскордонний проєкт, нові туристичні маршрути та безкоштовні екскурсії для ВПО: як минулоріч розвивалась туристична галузь Буковини
опубліковано 29 березня 2023 року о 15:11

На черговій сесії обласної ради схвалили звіт про виконання у 2022 році Комплексної програми розвитку туризму в Чернівецькій області на 2021-2023 роки. Туристична галузь переживає надскладні часи пов’язані як з пандемію спричинену хворобою COVID – 19, так і з повномасштабною війною.

Попри відсутність фінансування з обласного бюджету, у 2022 році вдалося провести навчальні заходи для відповідальних за розвиток туризму в громадах та онлайн-семінар щодо важливості створення фізичної безбар’єрності на туристичних об’єктах та в закладах розміщення для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Також Департамент регіонального розвитку обласної військової адміністрації спільно з географічним факультетом Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, провів круглий стіл на тему «Туризм в умовах війни: переосмислення».

Для ознайомлення внутрішньо переміщених осіб з історією та традиціями краю, в області провели близько 50 безкоштовних екскурсій. Спільно з Чернівецьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Чернівецькою обласною радою, в рамках ініціативи «Буковина. Час відновлення», у квітні 2022 року провели акцію з висаджування більш ніж 1 500 дерев, до якої долучили близько 200 внутрішньо переміщених осіб, що проживали в гірських громадах області.

У 2022 році Департамент регіонального розвитку обласної військової адміністрації продовжував роботу в рамках реалізації 2-х транскордонних проєктів.

  • «Smart Travel Bucovina», що фінансується в рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна 2014 – 2020». Проєкт передбачає створення мобільного додатку для мандрівників задля просування культури та туризму в прикордонних регіонах. За час реалізації проєкту зібрали детальну інформацію про понад 400 туристично привабливих об’єктів області, включаючи музеї, заклади культури, об’єкти природно–заповідного фонду, храми, архітектурні споруди, готельно-розважальні комплекси, зелені садиби, а також щорічні події та фестивалі, які проводяться в області.

Крім того, зібрали корисну інформацію щодо графіку роботи закладів, вартості вхідних квитків, графіку руху громадського транспорту тощо. Усю зібрану інформацію надано партнерам – Сучавській повітовій раді (Румунія) для наповнення мобільного додатку. Наразі партнери працюють над внесенням інформації в мобільний додаток та його технічним доопрацюванням.

  • «CARPATHIA UNESCO – GREEN CARPATHIA Integrated cross-border touristic route», що фінансується в рамках Спільної операційної програми «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014 – 2020». Проєкт передбачає створення та промоцію транскордонного туристичного маршруту, який об’єднає пам’ятки ЮНЕСКО, культурні пам’ятки національного значення, природну привабливість територій, туристичні чи пов’язані з туризмом послуги на території, що буде охоплена маршрутом.

Розробили 3 одноденні маршрути та 3 триденні маршрути по Чернівецькій області. Також обрали 37 туристично-привабливих об’єктів області, виконали переклад їхніх назв та опису на англійську і румунську мови. Напрацьовані матеріали надіслані партнерам із Сіретської міської ради (Румунія) для включення до туристичної брошури, яку презентували на туристичному ярмарку, який проходив 24–27 лютого 2022 року в м. Бухарест (Румунія).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux