Спрощено процедуру отримання статусу УБД для деяких категорій
опубліковано 15 липня 2024 року о 14:00

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови №413, що суттєво спростить отримання статусу учасника бойових дій (УБД)  для деяких категорій осіб. Таке рішення було прийнято за ініціативи Міністерства у справах ветеранів України.

Згідно з нововведеннями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України, захисники та захисниці, які служили або служать в силах безпеки та оборони, тепер звільнені від обов'язку особисто займатися пошуком та збором необхідних документів для отримання статусу УБД. Цю функцію на себе беруть відповідні комісії, що ухвалюють рішення щодо надання статусу.

Основними нововведеннями є впровадження електронного кабінету у Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, що спрощує доступ до необхідної інформації та здійснення відповідних записів для заявників, секретарів комісій та адміністраторів Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Також встановлено можливість подання заяв у паперовій або електронній формі залежно від категорії осіб.

Ці зміни спрямовані на полегшення процедури отримання статусу учасника бойових дій та підвищення ефективності адміністративних процесів у сфері ветеранської політики України.

"Завдяки новим змінам, наші захисники та захисниці більше не повинні збирати купу документів для отримання статусу учасника бойових дій. Цю функцію виконуватимуть комісії. Впровадження електронного кабінету значно спрощує доступ до інформації та підвищує ефективність адміністративних процесів," — зазначив Міністр у справах ветеранів України Олександр Порхун.

За додатковою інформацією звертайтеся до Міністерства у справах ветеранів України.

Основними змінами у постанові КМУ №413 є:

1) електронний кабінет — складова ЄДРВВ, призначена для доступу користувачів електронного кабінету до Реєстру для внесення до нього та отримання з нього інформації. 

Відповідно користувачами цього кабінету будуть заявники, секретарі комісії з питань надання УБД при органах сил безпеки та оборони, секретар міжвідомчої комісії, утвореної Мінветеранів, адміністратор ЦНАП.

2) форма заяви, що може подаватися у паперовій формі безпосередньо комісії УБД (міжвідомчій комісії), зокрема через поштове листування або через ЦНАП (лише для осіб з числа добровольчих формувань, статус УБД яким надається міжвідомчою комісією Мінветеранів). Співробітники розвідувальних органів України, подають заяву винятково у паперовій формі відповідним комісіям розвідувальних органів;

3) можливість особам, які проходять службу в органах Сил безпеки та оборони:

- подати заяву для надання статусу УБД в електронній формі засобами Порталу Дія або ЄДРВВ. 

- за відсутності необхідних документів можливість у заяві зазначити лише відомості, необхідні для надання статусу УБД (перевірка їхньої достовірності покладається на комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій).

- обов’язок комісії їх витребовувати в уповноваженого органу відсутні документи (відомості).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux