Сергій Осачук у інтерв’ю німецькій газеті Augsburger Allgemeine: «На одну ціль спрямовується чотири, п'ять ракет»
опубліковано 26 червня 2022 року о 09:06

Чернівецька область на кордоні з Румунією поки залишається неушкодженою від обстрілів. Губернатор Сергій Осачук розповідає, якою є ситуація в регіоні.

Яка актуальна ситуація у Чернівцях? Область допоки залишається неушкодженою від повітряних атак.

Вірно! Тим не менше, у нас регулярно лунають сигнали повітряної тривоги. Тобто, загроза існує, але не така гостра, як у сусідніх областях. У нашого безпосереднього сусіда, що на півночі від Чернівців, майже щодня бувають прильоти. На одну ціль спрямовується 4-5 ракет.

Що це за цілі, які обстрілюють у сусідній області?

Це військові або інфраструктурні об’єкти, тобто залізничні станції, станції енергозабезпечення, генератори, трансформаторні підстанції чи транспортна інфраструктура. Однак побічним ефектом, якщо можна так грубо висловитись, є те, що під обстріл потрапляють і школи, і садочки, і спортивні заклади. Я не можу відповісти, випадково це чи навмисне. Але ефект залякування населення присутній.

Чи багато у Вас в області переселенців?

Було понад 100 тисяч осіб. Проте, за останні тижні близько 20 тисяч людей повернулося, бо великі частини північних областей або території біля Києва вже давно як звільнені. У нас залишаються лише ті, які прибули з регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Як розміщували переселенців?

У перші дні та тижні ми відкрили все, де ми тільки могли розмістити наших переселенців. Кожен, хто мав серед переселенців родичів або друзів, прийняв їх у себе. Тоді відкрилися готелі, студентські гуртожитки, школи-інтернати; все, де були напоготові ліжка, але вони теж швидко закінчилися. Тому потім переобладнали спортивні та концертні зали і школи. Такі навчальні заклади та дитячі садочки зробили нам велику послугу. Окремі громади взяли на себе забезпечення продовольством цих людей.

Як зараз виглядає життя людей в Чернівецькій області?

Дуже по різному. Люди, які отримали травму і пережили випробування війною, по кілька тижнів не можуть оговтатись. З ними працюють психологи, а співробітники органів державної безпеки все нотують, оскільки ці переживання жахливі. Люди, які можуть працювати, шукають контакти з існуючими підприємствами. До нас було релоковано близько 100 промислових підприємств із зони бойових дій. За цей, так би мовити, трансфер заплатила держава. Тож за останні два-три місяці у нас відбулося значне зростання кількості робочих місць. Шукаємо людей, які хочуть працювати. Кваліфіковані працівники користуються великим попитом.

Чи стурбовані Ви тим, що релокація підприємств робить область мішенню для нападів?

Я хочу сказати, що з одного боку ми дуже пишаємося і радіємо з того, що у нас працюють промислові підприємства. Також наші ЗМІ повідомляють про це, однак, ми не розкриваємо їхні адреси, а підприємства добре замасковані. Ми навчилися як обережно слід поводитися з інформацією під час війни.

Яка ситуація на кордоні з Румунією? Чи багато людей досі тікає до сусідньої держави?

Тим часом ситуація на українсько-румунському кордоні заспокоїлася. Це не порівняти з тим, що було в перші тижні й місяці війни. Якщо ми говоримо про пасажирські перевезення, то вони здійснюються у звичайних масштабах. Величезним навантаженням є експорт українського зерна, продовольства, олії. На наших пунктах пропуску – кілометрові затори з вантажівок. Тому ми докладаємо зусиль, а округ Швабія і президент Мартін Зайлер нас дуже підтримують, щоб з боку ЄС прискорились із розширенням та відкриттям наступних пунктів пропуску.

А яка ситуація по той бік кордону? Чи є також багато людей, які зараз повертаються?

Цю тенденцію ми відмітили з травня. Багато повертається назад додому. І все ще як і раніше через ці пункти пропуску надходить велика кількість гуманітарної допомоги з Італії, Австрії, Німеччини. І, як завжди, я хочу похвалити наших сусідів і партнерів у Румунії, які з першого дня прийняли наших біженців, годували, піклувались та допомагали людям. Це було добре організовано уздовж усього кордону ЄС з Україною. Хвала ЄС і всім європейським країнам, які нам допомогли. Дуже дякую!

Біографічні відомості: Сергій Осачук, народився 7 червня 1972, український історик і політик, з 22 листопада 2019 – голова Чернівецької обласної державної адміністрації на заході України, біля кордону з Румунією.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux