Рак - не вирок, якщо захворювання вчасно діагностувати та лікувати
опубліковано 05 лютого 2024 року о 18:30

В Україні з 4 лютого стартував тиждень інформування про лікування онкологічних захворювань.

Про статистику на Буковині, можливості попередження, ранню діагностику та надання медичної допомоги онкологічним хворим йшлося на засіданні тематичного круглого столу в Чернівецькій ОВА. Участь у ньому взяли провідні лікарі-онкологи краю, представники медичної спільноти, влади, громадських організацій.

Майже 26 тисяч буковинців мають онкологічні захворювання. У 2023 році вперше діагностували рак у 1881 дорослого.

«Онкологічні захворювання займають одне з провідних місць за показником захворюваності, поширеності, інвалідизації та смертності в Україні і на Буковині, зокрема. Чи не в кожній буковинській родині є історія про боротьбу з раком. Хотілося, щоби історій про одужання було якомога більше. Треба зробити видимими проблеми онкології. Так зможемо врятувати чиєсь життя», - каже перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

У Чернівецькій області 4 комунальні заклади охорони здоровʼя надають спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам з онкологічними захворюваннями.

Буковинський онкологічний центр – є одним з кращих спеціалізованих закладів, де фахово лікують доросле населення. Окрім того, з 2021 року в Чернівецькій обласній клінічній лікарні проводять лікування пацієнтів із злоякісними новоутвореннями. А у 2023 році - створено окреме відділення «Клінічної онкології». У гематологічному відділенні Лікарні швидкої медичної допомоги надається медична допомога дорослим пацієнтам з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Зокрема, у 2023 році проліковано 1128 пацієнтів з онкологічними захворюваннями крові.

Дітям з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями побороти важку недугу допомагають у обласній дитячій клінічній лікарні. Під час круглого столу своєю історією поділилася Олеся Кузь. ЇЇ доньці Марічці - 4 з половиною роки. Вона мужньо витримала лікування, тепер у дівчинки ремісія.

"Я дуже рада, що не поїхала за кордон, а довірилась буковинським лікарям. Завдяки їхній титанічній праці у доньки зараз ремісія. Вдячна медичному персоналу за професіоналізм, чуйність, небайдужість", - говорить мама дівчинки.

Найчастіше злоякісні новоутворення виявляють у чоловіків і жінок віком 60-64 роки. За статистикою, частіше хворіють жінки. Важливо, що впродовж останніх 4-х років знижується показник занедбаності на онкологічні захворювання.

«Дуже важливими є профілактика, попередження онкологічних захворювань. 2024 рік має стати роком акценту на діагностиці. Також докладаємо максимум зусиль, щоби розширити спектр медичних послуг для онкохворих пацієнтів, підвищити якість діагностики та умови перебування», - підсумувала Альона Атаманюк.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux