Питання розвитку бізнесу та виклики воєнного стану обговорили на засіданні Регіональної Ради з питань підтримки підприємництва при Чернівецькій обласній військовій адміністрації
опубліковано 11 червня 2024 року о 18:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: Питання розвитку бізнесу та виклики воєнного стану обговорили на засіданні Регіональної Ради з питань підтримки підприємництва при Чернівецькій обласній військовій адміністрації

Чернівецька область традиційно входить до регіонів – лідерів за кількістю підприємств малого і середнього підприємництва у розрахунку на 10 тис. населення. Питома вага малих підприємств становить понад 93 % від загальної кількості підприємств на території області.

На Буковині обліковується понад 62,5 тис. суб’єктів господарської діяльності – платників податків, з них понад 17 тис. юридичних та 45,5 тис. фізичних осіб – підприємців. За підсумками 2023 року суб’єкти господарювання малого та середнього бізнесу сплатили до бюджетів усіх рівнів 5,4 млрд грн. Завдяки, зокрема цим коштам, економіка краю розвивається і є відповідна підтримка ЗСУ.

Під час засідання Регіональної Ради з питань підтримки підприємництва при Чернівецькій обласній військовій адміністрації обговорили питання порядку та технічних умов підключення електричних мереж, реалізацію регіональних програм підтримки бізнесу в умовах воєнного стану, банківські програми фінансової підтримки бізнесу.

У час воєнного стану бізнес має чимало проблемних питань. Саме тому разом з Урядом Чернівецька ОВА працює над тим, щоби допомогти підприємницям вистояти. Запускаються грантові програми підтримки бізнесу. До прикладу, у рамках дії урядової програми «Власна справа» в області за 2023 рік та січень-травень 2024 року прийнято

494 позитивних рішення щодо виділення грантових коштів на створення або розвиток власного бізнесу, сума яких складає близько 118 млн грн; 16 позитивних рішень щодо заявок підприємств, які працюють у сфері переробки. Відповідна сума грантових коштів становить близько 63 млн грн; визначено 20 переможців за урядовою програмою «Грант для ветеранів». Загалом, в області створено близько 1270 нових робочих місць.

Суб’єкти господарювання можуть доєднатися і до нової Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні». У нас вже працює регіональний офіс «Зроблено в Україні», який спрямований на підтримку місцевого бізнесу. Від початку роботи офісу вже надано більше 100 консультацій суб’єктам господарювання.

Одним із найбільших викликів для влади і бізнесу залишається ситуація в енергетичній сфері. Уряд працює над відновленням генерації електричної енергії, ведуться перемовини з державами – партнерами щодо імпорту електричної енергії. Одним із шляхів виходу із складної ситуації є розбудова децентралізованої генерації. Тож закликаємо до економії енергоресурсів та використання альтернативних джерел живлення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux