Правила поведінки на воді: поради від буковинських рятувальників
опубліковано 25 червня 2022 року о 09:02

Відпочинок біля води – це один із найкращих видів дозвілля. Бо це – і риболовля, і плавання, й ігри, і катання на моторних чи надувних човнах або гідроциклах та багато іншого. Однак, завжди потрібно пам’ятати про правила безпеки, щоб не трапилося біди.

Як наголошують у Головному управлінні ДСНС України у Чернівецькій області, серед основних причин нещасних випадків на воді – купання в заборонених місцях та у стані алкогольного сп'яніння.

Начальник Чернівецької міської рятувальної станції на воді Василь Маник радить купатися тільки на обладнаних пляжах, де в разі нестандартної ситуації можна буде звернутися за допомогою до рятувальників.

Окрім цього, у спеціально відведених та обладнаних для купання місцях не можна запливати за буйки та інші огородження.

Василь Маник розповідає, що не варто обирати для купання неперевірені водойми. Необізнаність про дно озера чи річки, силу течії та інше, що перебуває під водою і недосяжне вашому оку, можуть спричинити травми. А пірнання у таких місцях – навіть і загибель. Рятувальник наголошує, що суворо забороняється заходити у воду у нетверезому стані.

Ще одна небезпека для життя людини під час купання – це переохолодження організму. Тому начальник рятувальної станції рекомендує купатися при температурі води не нижче +18°С, а повітря – +24°С. У воді можна перебувати 10-15 хвилин.

Якщо ж ви взагалі не вмієте плавати, то у воду рятувальники радять заходити тільки до пояса.

Найкраща пора для купання – світлий час доби. Бо у темряві людина може втратити орієнтацію і заплисти далеко від берега. Більше того, Василь Маник не радить купатися наодинці, краще плавати компанією.

Купання у воді приносить дітям неабияке задоволення, а від батьків вимагає чималої сконцентрованості. Не можна залишати малечу без нагляду на березі річок чи озер.

Та інколи навіть уміння добре плавати й дотримання усіх необхідних правил – це не гарантії безпечного відпочинку на воді. Під час купання у людини може з’явитися судома, можна ненароком ковтнути води, заплутатися у водоростях чи зачепити гілку під водою, потрапити в інші нестандартні ситуації. У цих випадках Василь Маник радить найперше – не панікувати.

  • Якщо під час купання вхопила судома, необхідно оволодіти собою, утримуватися на поверхні води, пливучи на спині, розтерти м'яз, який судомить та кликати на допомогу.
  • Потрапивши у вир, людина повинна набрати якомога більше повітря в легені, зануритися у воду і зробити сильний ривок убік за течією, випливаючи на поверхню. А заплутавшись у гіллі, не потрібно робити різких рухів та ривків. Варто лягти на спину і намагатися спокійними рухами пливти у той бік, звідки припливли. Окрім цього, підтягнувши ноги до живота, можна спробувати звільнитися від водоростей чи гілки руками.
  • Щодо течій, то Василь Маник не радить заходити у річку, якщо швидкість течії більше 0,5 м/с. Якщо ж людина потрапила у сильну течію, потрібно знову ж таки себе опанувати й пливти за течією, поступово зміщуючись до берега.

Основне при власному порятунку позбутися головного ворога – паніки. А далі зібратися силами, спокійно вживати всіх необхідних заходів для виходу з нестандартної ситуації, не соромитися й кликати на допомогу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux