Почали бізнес з нуля під час війни: як програма «єРобота» дала можливість запустити виробництво меблів
опубліковано 04 березня 2023 року о 12:00

У червні минулого року уряд запустив систему грантів для розвитку підприємництва «єРобота». Назарій Ориняк став власником виробництва з виготовлення меблів саме завдяки цій програмі.

У серпні 2022 року Назар вирішив налагодити систему. Раніше чоловік працював впродовж п’яти років на меблевому виробництві та освоїв усі стадії виготовлення. У доволі важкий час - час повномасштабного вторгнення росії - він ризикнув та відкрив свій бізнес. Почав з власного гаража, але згодом виникла потреба у великому приміщенні.

Назар каже, що про урядову програму дізнався від свого знайомого.

«Ми подали заявку, описали весь бізнес-план. У нас не виникало ніяких труднощів під час подачі заявки, оскільки в «Дія.Бізнес» все дуже детально описано.

Подались наприкінці липня-початку серпня. Так, було три відмови, але на четвертий раз, на початку грудня, нам дали добро. Вже на початку січня подзвонили з банку і повідомили, що «Святий Миколай приніс нам подаруночок». Тоді ми отримали 250 тисяч та оформили двох працівників», - розповідає Назар.

Зараз підприємець орендує 150 кв. м виробничого приміщення, 100 кв. м складських приміщень та офіс. Поруч є ще споруда на 800 кв. м, тож на літо чоловік планує розширитись і переїхати туди.

«Починали ми з двох станків та ручних інструментів. Завдяки «єРобота» я вже зміг придбати необхідне обладнання, яке в рази зменшило час виробництва. Те, що раніше дві людини робили пів дня, скоротилось до пів години.

Спочатку ми робили табуретки. Друзі з попередньої роботи замовили 300 штук. Весь процес, від і до, проводили тут. Згодом вирішили зосередитись лише на ліжках. Також замовленнями підтримали гуртові клієнти, з якими я співпрацював роками на попередній роботі. Нині ми працюємо на чотири області: Чернівецьку, Івано-Франківську, Львівську та Закарпатську. Крім того, неподалік виробництва є магазин, в якому продають вже готову продукцію», - каже Назар.

Побачила процес виготовлення меблів і перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк, яка завітала на виробництво.

«Мене направду дуже тішить, що для наших підприємців є така чудова нагода, навіть у такий важкий час. У 2022 році близько 130 підприємців скористались цією програмою. Це були як діючі підприємства, так і новостворені, які змогли відкритись саме завдяки програмі «єРобота». Якщо говорити про напрямки діяльності, то це, переважно, були підприємства напрямку торгівлі та переробки», - розповіла Альона Атаманюк.

Буковина завершила рік на четвертому місці по Україні за кількістю заявок, які стали переможцями по грантах «єРобота». У лютому стартувала чергова хвиля. Наразі подано 25 заявок, які ще на стадії опрацювання.

«У нас є багато релокованих підприємств, які взяли участь у програмі мікрогрантів «єРобота» (від 50 до 250 тисяч гривень), а також у програмі грантів по переробці (до 8 мільйонів гривень). Це були і кав’ярні, і магазин продуктовий, і виробничі підприємства», - додала перша заступниця голови Чернівецької ОВА.

Варто зазначити, що кошти, отримані у рамках програми, повертати не потрібно. Вони повертаються лише у вигляді податків. Підприємець створює нові робочі місця, тож у цьому є плюс і для самої області, і для бізнесу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux