Олександра Азархіна: «План України має базуватися на європейських підходах до регіональної політики»
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 12:00

Саме принцип територіального підходу та визначення функціональних типів територій є ключовим для формування регіональної політики України. Про це розповіла заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна під час консультаційного семінару «Міцний фундамент для відновлення, реконструкції та модернізації України».

Захід організований Європейською Комісією за допомоги інструменту TAIEX у партнерстві з країнами-членами ЄС, за участі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство економіки України. До події долучилися понад 290 учасників з-поміж представників ЄС, українського уряду, громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування.

Семінар є першим із серії консультацій для залучення представників широких кіл громадськості до напрацювання пропозицій для Плану України.

«Наразі економічна спроможність регіонів України критично різниться між собою, що в подальшому може призвести до фактичного занепаду певних територій та одночасному перенавантаженню економіки більш стабільних регіонів за рахунок економічної міграції.

Завдання Міністерства відновлення — запобігти цьому та синхронізувати регіональну політику з політикою згуртованості Європейського Союзу, що має на меті покращення економічного добробуту регіонів, а також запобігання регіональним диспропорціям загалом. Зокрема, це ми врахуємо в оновленій Державній стратегії регіонального розвитку.

Саме тому наразі ми з нашими європейськими партнерами працюємо над оновленням як до ДСРР, так і до Плану України, що міститимуть досвід європейських країн у таких важливих напрямках, як втілення реформ, що сприятимуть економічному зростанню та забезпечення ефективного управління на місцях», — розповіла Олександра Азархіна.

У рамках круглого столу було презентоване бачення Міністерства щодо стратегії регіонального розвитку та її взаємозв’язків із Планом України. Окрім оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, розроблюється також система моніторингу її реалізації. Одночасно напрацьовуються рішення для функціонування окремого Державного фонду регіонального розвитку, який дасть змогу працювати як із державними, так і залученими фінансами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux