Нові пакети послуг у Програмі медгарантій-2021: що отримає пацієнт?
опубліковано 28 травня 2021 року о 08:58

За новою програмою медичних гарантій, яка почала діяти з 1 квітня 2021 року, Національна служба здоров’я України уклала договори із понад 3 тисячами медзакладів. Це комунальні заклади охорони здоров’я по всій країні, які надають первинну, екстрену та спеціалізовану медичну допомогу. А також – приватні медичні заклади, які готові надавати послуги пацієнтам за бюджетні кошти.

У переважній більшості регіонів заклади подали пропозиції та підписали договір на всі пакети медичних послуг. Кількість закладів, які уклали договір із Національною службою здоров’я у цьому році зросла.

Первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ надаватимуть 1848  медзакладів. Це на 150 більше, ніж у минулому році. Серед закладів – 193 приватних та 477 лікарів-ФОП. Пацієнту, який обрав свого лікаря у приватному закладі, доступний весь перелік послуг первинної медичної допомоги. І ці послуги він отримає безоплатно. Найбільше приватних надавачів первинної медичної допомоги та лікарів-ФОП у Одеській області – 62, Дніпропетровській – 60 та Львівській – 52.

Щодо спеціалізованої медичної допомоги, договір з НСЗУ підписали 1886 закладів. Це на 200 більше, ніж у минулому році. Найбільше спеціалізованих медзакладів, що працюють за Програмою медичних гарантій, у Дніпропетровській області – 167,  Харківській – 140 та Донецькій – 102.

У цьому році також зросла кількість спеціалізованих приватних медзакладів, які надаватимуть допомогу пацієнтам безоплатно. Договори із НСЗУ  підписали 83 приватних заклади та 16 лікарів-ФОП. Це на 30 більше, ніж минулоріч. Це свідчить про те, що затверджені Урядом тарифи є привабливими для приватних закладів і вписуються у їхню бізнес-модель. Найбільше договорів приватні заклади уклали на надання пріоритетних амбулаторних послуг з раннього виявлення онкології – мамографії, гістероскопії, гастроскопії, колоноскопії, цистоскопії та бронхоскопії. Серед нових напрямів у цьогорічній програмі медгарантій – «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати вагітність. При цьому місце проживання чи реєстрації не має значення. Все, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Тобто консультації, аналізи, обстеження, в тому числі пренатальний скринінг, будуть безплатними для вагітної у закладах, які мають договір на цей пакет.

Важливий акцент у Програмі медичних гарантій цього року – наближення допомоги до пацієнта. Тож ми запровадили спеціальний пакет – «Супровід та лікування та дорослих та дітей з туберкульозом на первинному рівні медичної допомоги».

Серед нових пакетів у 2021 році – лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Цю медичну допомогу виділили в окремий напрям, адже пацієнти з цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені.

Перелік закладів, які надають ту чи іншу медичну допомогу за договором з НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті Національної служби здоров’я у розділі «Е-дані» на дешборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій». А також зателефонувавши до нашого контакт-центру за номером 16-77.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux