Неонатальна допомога: як отримати та що входить в безоплатну послугу
опубліковано 18 серпня 2022 року о 14:00

Допомога немовлятам, які народилися передчасно або мають складну патологію – безоплатна. Це пріоритетна послуга в Програмі медичних гарантій, яка оплачується за одним із найвищих тарифів та надається в межах пакету «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».


Про це повідомляє НСЗУ.


Як отримати допомогу

Якщо є підозра на ускладені або передчасні пологи, або на патологію у дитини – лікуючий лікар направить породіллю народжувати в лікарню, яка надає неонатальну допомогу.

Також допомога надається безоплатно при доставленні бригадою швидкої допомоги, переведенні з іншої лікарні або доставленні виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії.

В Україні 99 медзакладів надають неонатальну допомогу за договором з Національною службою здоров’я України.

Що входить в безоплатну послугу

НСЗУ оплачує законтрактованим лікарням 135 026 грн за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла до 1500 грамів. Та 33 073 грн за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла 1500 грамів і більше.

Тариф покриває:

– лікарський та медсестринський догляд 24/7;

– інтенсивну терапії новонародженим та надання медпослуг на всіх етапах лікування;

– необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;

– забезпечення дихальної підтримки;

– лікарські засоби з Нацпереліку, медвироби та витратні матеріали згідно галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів, а також ті, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів тощо.

Повний перелік безоплатних послуг, які надаються в межах пакету, може переглянути кожен на сайті НСЗУ на сторінці Вимоги ПМГ 2022 (пункт 9 “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”, файл “Специфікація”)

Всі ці послуги безоплатні в медичних закладах на території України, які уклали договори з НСЗУ. Тобто молоді батьки, які переїхали в інший регіон, можуть отримати послугу в медзакладі за новим місцем перебування. Ні реєстрація, ні попереднє місце проживання при цьому не мають жодного значення.

У разі вимагання коштів або ліків чи матеріалів, які передбачені умовами договору з НСЗУ, зверніться до керівника медзакладу. Якщо проблему не вдається вирішити – до місцевого департаменту охорони здоров’я. Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux