«Ти їси те, чого торкаєшся» – це рекламний слоган однієї з іноземних компаній – виробників засобів гігієни, і він, на нашу думку, чудово ілюструє, чому важливо мити руки!
Проста звичка мити руки, за даними американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC), може:
- зменшити кількість людей, які хворіють на діарею, на 23-40%;
- зменшити діарейні захворювання у людей з ослабленою імунною системою на 58%;
- знизити респіраторні захворювання, такі як застуда, серед населення на 16-21%;
- зменшити пропуски дітьми школи через захворювання шлунково-кишкового тракту на 29-57%.
Руки з милом треба мити якомога частіше, а особливо:
- перед приготуванням і вживанням їжі;
- після кашлю, чхання (найкраще завести звичку кашляти та чхати не в долоні, а в згин ліктя);
- після відвідування туалету;
- після зміни підгузків або гігієни дитини, яка скористалася туалетом;
- після контакту з тваринами або смаколиками для них;
- до і після оброблення порізів або ран;
- після відвідування громадських місць (наприклад, магазинів, транспорту тощо);
- після дотику до забруднених поверхонь або предметів (наприклад, грошей, дверних ручок тощо);
- у випадку, якщо руки явно забруднені.
Якщо немає можливості помити руки з милом та водою, рекомендується використовувати антисептик зі вмістом не менше ніж 60% спирту. Такі антисептики можуть знищувати більшість бактерій та вірусів на руках, але варто пам’ятати, що все одно деякі мікроорганізми є стійкими до їхньої дії.
Також важливо уникати дотику до обличчя, особливо очей, носа та рота, якщо руки не були помиті або очищені антисептиком.
Як правильно мити руки?
- Змочіть руки чистою проточною водою, закрийте кран, візьміть мило.
- Намильте руки, потерши їх разом із милом. Нанесіть мило на тильну сторону рук, між пальцями та під нігтями.
- Ретельно мийте руки щонайменше 20 секунд.
- Добре промийте руки під чистою проточною водою.
- Витріть руки чистим (бажано паперовим) рушником.
Не використовуйте для витирання рук один тканинний рушник для кількох людей.