МОЗ та Єврокомісія евакуювали 36 українців на лікування до країн Європи
опубліковано 19 липня 2022 року о 17:00

У рамках співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Європейської комісії вдалося евакуювати велику групу постраждалих українців на лікування та/або реабілітацію до клінік Польщі, Данії та Ірландії.


Відомо, що серед евакуйованих — 36 громадян України: дорослі та діти з мінно-вибуховими пораненнями, а також онкопацієнти. Зокрема, є діти із Харківської області, які отримали травми, потрапивши під ворожий обстріл російської армії. До цієї групи були включені також пацієнти з онкологією з різних регіонів України, усі вони потребують продовження спеціалізованого лікування.


Враховуючи стан деяких пацієнтів, подальший післяопераційний догляд за ними та/або вік, дехто з евакуйованих потребують сторонньої допомоги та підтримки, тому їх супроводжували близькі або родичі.


Наразі Харківська область та східні регіони перебувають під постійною загрозою ударів з боку російської загарбницької армії. На цих територіях вже зруйновано багато житлових будинків, об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, пошкоджено лікарні. Щоденно місто потрапляє під ворожі обстріли, що значно ускладнює надання медичної допомоги.


Евакуаційні рейси тривають майже щоденно з перших днів повномасштабної війни. Евакуюють людей, які постраждали від військової агресії росії: дорослих та дітей зі складними мінно-вибуховими пораненнями, людей із захворюваннями, лікування від яких в Україні наразі неможливе, а також хворих, які потребують спеціалізованого лікування.


Спочатку пацієнтів доставили до Львівщини, де їм була надана необхідна медична допомога для стабілізації їхнього стану. Потім — до Республіки Польща, звідки із залученням літаків чи спеціального евакуаційного потягу їх доправили на лікування до інших країн Європи.


Завдяки співпраці з Європейською Комісією, МОЗ має змогу через систему екстреного реагування Євросоюзу оперативно шукати профільну спеціалізовану клініку в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців. Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі.


Алгоритм діє наступним чином: МОЗ України подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити їм необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux