Криміналісти Нацполіції пройдуть навчання в Японії
опубліковано 12 липня 2023 року о 13:00

Українські поліцейські, які документують воєнні злочини росіян, працюють на місцях масових поховань та допомагають в ідентифікації тіл вбитих, обміняються досвідом із японськими колегами у рамках підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Уряду Японії.

Десять криміналістів Національної поліції з Харківської, Сумської, Запорізької, Донецької, Луганської, Чернігівської, Миколаївської та Київської областей для обміну досвідом відвідають префектури Фукусіми та Токіо.

10 років тому Японія постраждала від страшного землетрусу та цунамі - і тоді правоохоронцям довелося ідентифікувати тисячі тіл загиблих. Під час навчального візиту поліцейські обміняються досвідом із упізнання тіл, проведення процедури ексгумації масових поховань та збору зразків, а також встановлення ДНК.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі на зустрічі з учасниками навчального візиту зазначив:

«Метою цього навчального візиту є можливість поділитися знаннями та досвідом японської поліції ефективно ідентифікувати жертв, забезпечувати точне збереження доказів під час розслідування злочинів, надавати підтримку постраждалим та їх сім’ям, а також психологічну допомогу посадовцям, залученим до такої діяльності. Не може бути терпимості до безкарності, коли йдеться про жорстокість війни».

Він підкреслив, що слідчі відіграють провідну роль у підтриманні верховенства права та забезпеченні правосуддя.

Заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе подякував міжнародним партнерам за підтримку та допомогу у встановленні фактів воєнних злочинів росіян проти українців та притягненні їх до відповідальності:

«85 тисяч воєнних злочинів разом зі слідчими СБУ, представниками Офісу Генерального прокурора ми наразі зафіксували. Це звірства росіян як на окупованих територіях, так і на тих територіях, які наші Збройні Сили звільнили. Це масові обстріли ракетами, безпілотними літальними апаратами. І саме ці криміналісти безпосередньо приїжджають одні з перших на місця. Для нас велика честь навчатися і переймати досвід у колег. Водночас наші криміналісти, впевнений, поділяться тим досвідом, який уже напрацювали за цей період».

Заступник Голови Нацполіції повідомив, що 3,5 тисячі загиблих в Україні осіб залишаються неідентифікованими, тож нові знання, нові навички, нове обладнання, яке нададуть партнери, сприятимуть більш ефективній роботі поліцейських.

Під час зустрічі перед поїздкою організатори передали українським поліцейським набори для кожного учасника, які знадобляться під час навчальної подорожі.

Довідково 

Навчальний візит організовано в рамках проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною», який виконується ПРООН в Україні та фінансується Урядом Японії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux