Чим небезпечна антибіотикорезистентність
опубліковано 22 листопада 2023 року о 14:00

За даними ВООЗ, якщо антибіотики перестануть діяти, то смертю закінчуватимуться 3 з 10 випадків пневмонії, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися. 

Про те чим небезпечна антибіотикорезистентність розповіли генеральна директорка ДУ «Чернівецький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Гопко, заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Марія Поліщук та начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Аліна Гаєвської під час брифінгу в медіацентрі ОВА. 

З журналістами поспілкувалися в рамках Всесвітнього тижня підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів.

 «За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов’язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона смертей були безпосередньо спричинені нею.  Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій. Це серйозна проблема не лише для України: вона є загальносвітовою. Проблема виникла зокрема через надмірне використання антибіотиків, внаслідок їх використання без лікарського призначення та недотримання пацієнтом призначеного курсу лікування. Особливо небезпечною є стійкість до протимікробних препаратів в умовах війни. Бо якщо у пораненого військового є стійкість до антибіотиків, це сильно ускладнює його лікування й одужання», - зазначає генеральна директорка ДУ  «Чернівецький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Гопко. 

«Однією із загроз є самолікування антибіотиками.  Нагадуємо буковинцям, що рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.   Міністерство охорони здоров’я  України впровадило низку заходів із профілактики інфекцій, посилення інфекційного контролю та адміністрування протимікробних препаратів.  Для того, щоб запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів потрібно приймати антибіотики лише за призначенням лікаря і у жодному разі не займатися самолікуванням. Не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях. Проходити повний курс лікування, не пропускати прийом ліків, не переривати лікування, навіть якщо стало краще. Не використовувати протимікробні препарати, які залишилися після курсу лікування. Не ділитися ними з друзями чи родичами і не «призначати» їм лікування. Дбати про свій імунітет та вакцинуватися», - зазначає заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Марія Поліщук.

«Головне управління Держпродспоживслужби також моніторить ситуацію щодо використання антибіотиків у лікуванні тварин та для стимуляції їхнього росту. Залишки антибіотиків потім можуть міститися у м’ясі. Регулярне вживання антибіотиків, які присутні у м'ясі птиці, свинини, яловичини, індички та риби, сприяє виникненню антибіотикорезистентності, а також може стати причиною зниження імунітету людини. Тож закликаємо виробників не використовувати антибіотики для пришвидшення росту тварин, а у разі хвороби давати антимікробні препарати у визначених ветлікарем дозах», - каже начальниця Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Аліна Гаєвська.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux