Буковинці стали учасниками програми «Дитина не сама»
опубліковано 06 липня 2022 року о 09:49

У межах програми «Дитина не сама» 41 буковинець пройшов усі етапи відбору та спеціальне навчання, щоб бути готовими прийняти у свої сім’ї дітей, які під час війни з різних причин залишилися без піклування дорослих. Про це повідомила радник – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

Загальнонаціональну програму «Дитина не сама» ініціювала радник – уповноважена Глави держави та реалізував Офіс Президента спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерством соціальної політики України.

Загалом від старту проекту в березні й до кінця червня понад 21 тисяча громадян заявили через Telegram-бот @dytyna_ne_sama_bot про готовність надати прихисток дітям.

«Така велика кількість охочих прихистити дитину справді вражає. Вона дає надію й на те, що ми зможемо подолати сирітство в Україні. Це важливий крок до суспільного розуміння, що дитина має зростати в сім'ї, а не в інституції», – зазначила Дар’я Герасимчук.

За її словами, до тих родин, які виявили бажання прийняти дитину, але з якими поки що не контактували, звертатимуться, коли виникне необхідність тимчасового влаштування дитини.

«До новоствореного переліку сімей, готових допомогти дітям, планують звертатися і в майбутньому, коли буде повноцінно відновлена можливість влаштовувати дітей в усі сімейні форми виховання. Зокрема, йдеться про влаштування понад 90 тисяч тих дітей, які й до війни перебували в інституційних формах виховання», – розповіла радник Глави держави.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зробила акцент на розумінні урядом того, що принцип «родина для кожної дитини» є одним з ключових пріоритетів відбудови та євроінтеграційного руху України.

«Ми фантастично об'єднуємося для купівлі «Байрактарів» та гуманітарної допомоги. Я вірю, що ми так само фантастично об'єднаємося для того, щоб збудувати майбутнє, у якому кожна дитина в нашій країні зростатиме в родині, яка її любить», – сказала вона.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін зазначив, що, коли діти ростуть поза сімейним середовищем, їхні шанси повністю розвинути свій потенціал знижуються, тому потрібно працювати над збільшенням кількості підготовлених сімей і піклувальників.

Згідно з умовами тимчасового влаштування, дитина може залишатися в родині до закінчення воєнного стану або до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки. Якщо ж так сталося, що рідних у дитини немає, саме ця родина отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

За кожною дитиною, яку тимчасово влаштували в родину, буде закріплений соціальний працівник. Його завдання – переконатися, що дотримані інтереси дитини, а також надавати необхідну підтримку та консультації родині.

Програма «Дитина не сама» триватиме – нові сесії для навчання відібраних сімей заплановані в липні. У межах програми партнери також запустили сайт, присвячений захисту прав дітей під час війни. Тут можна дізнатися, як допомогти дитині, яка втратила батьків, потребує прихистку або зазнала психологічних травм.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux