Буковина готується до впровадження інфраструктурного етапу медичної реформи
опубліковано 15 липня 2022 року о 10:20

Буковина готується до впровадження інфраструктурного етапу медичної реформи, нині в краї розпочали розробку концепції розвитку  медичної галузі відповідно до нових вимог. Про це в ефірі програми «Прайм-тайм» Українського радіо Буковини повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної військової адміністрації Олег Чорний.

За його словами, нині у регіоні діє один госпітальний округ, у якому є п’ять опорних лікарень – обласна клінічна та лікарня швидкої  медичної допомоги у Чернівцях, Сторожинецька, Сокирянська, Вижницька багатопрофільні заклади. Окремо до складу опорних належить обласна дитяча клінічна лікарня. Також  до госпітального округу входять районні лікарні та центри первинної медико-санітарної допомоги.

«Нині людина, що має проблеми зі здоров’ям, перш за все звертається до свого сімейного лікаря. Якщо він не здатен впоратися із недугою, то скеровує пацієнта на інші рівні – до районної або ж опорної лікарні, де можна отримати високоспеціалізовану допомогу, терапевтичну або хірургічну», – пояснив Олег Чорний.

Згідно з новим підходом, мережа закладів охорони здоров'я в області, об'єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на кластери. Лікарні розподілять за рівнем медичної допомоги на  надкластерні, кластерні й загальні.  

Найпростіші випадки лікуватимуть у загальних лікарнях, розташованих якомога ближче до пацієнта. Вони розміщуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення.

У більш складних випадках пацієнта доправлятимуть до кластерних і надкластерних лікарень, що надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

За словами Олега Чорного, в Департаменті охорони здоров’я  вже є бачення щодо розподілу закладів за вказаною схемою. Працювали разом із міжнародними організаціями та врахували безліч факторів – географічні особливості регіону, стан доріг, чисельність населення, структуру захворюваності та смертності тощо.

«Проаналізувавши всі ці дані, ми вважаємо за доцільне, щоб госпітальний округ Чернівецької області містив три кластери – Чернівецький, Вижницький та Дністровський – відповідно до адміністративно-територіального поділу громад області. Таким чином, нинішні опорні лікарні стануть кластерними», – сказав Олег Чорний.

Крім того, реформа дає можливість використати потенціал так званих територіальних медичних об’єднань. Це утворення із кількох лікарень зі спільною бухгалтерією, господаркою та одним генеральним директором.

«До прикладу, перспективною є концепція об’єднання обласної лікарні та ендокринологічного і шкірно-венерологічний диспансерів», – пояснив Олег Чорний.

Насамкінець керівник Департаменту охорони здоров’я області наголосив, що розроблена концепція впровадження інфраструктурного етапу медичної реформи у краї визначає стратегічні напрямки  та потребує деталізації та корекції, зокрема і  у зв’язку із військовою агресією Росії.  На наступному етапі розробки концепції розвитку медичної галузі планується  погодити документ із громадами, депутатським корпусом обласної ради, керівниками та колективами закладів охорони здоров’я.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux