Брифінг начальниці Управління культури Чернівецької ОВА Олена Боднар
опубліковано 03 червня 2024 року о 16:00

На Буковині триває комплекс заходів зі збереження об’єктів культурної спадщини. Станом на сьогодні вже укладено 224 охоронних договори на пам’ятки культурної спадщини місцевого значення та 6 охоронних договорів з відповідними додатками на пам’ятки історії та архітектури національного значення. Про це розповіла начальниця Управління культури Чернівецької ОВА Олена Боднар.

«Культурна спадщина є невід'ємною частиною ідентичності суспільства. Робота зі збереження та охорони об'єктів культурної спадщини в області є вкрай важливою для забезпечення сталого розвитку регіону, збереження історичної пам'яті та є не лише актом підтримки минулого, але й важливим кроком у будівництві майбутнього.

Зокрема, у 2023-2024 роках здійснено комплекс заходів щодо укладання охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини місцевого та національного значення між органами охорони культурної спадщини та власниками або користувачами пам’яток.

Станом на сьогодні вже укладено 224 охоронних договори на пам’ятки культурної спадщини місцевого значення та 6 охоронних договорів з відповідними додатками на пам’ятки історії та архітектури національного значення.

Слід зазначити, що в області триває робота щодо обстеження об’єктів культурної спадщини на предмет їх технічного стану та дотримання вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства України. Зокрема, спільно із представниками територіальних громад вже проведено відповідні перевірки у Вікнянській сільській, Кіцманській та Чернівецькій міських територіальних громадах області. За результатами обстежень складено відповідні акти, які направлені головам зазначених територіальних громад для вжиття заходів щодо усунення виявлених недоліків», - каже Олена Боднар.

Одним із важливих напрямків роботи у сфері охорони культурної спадщини є занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Станом на сьогодні вже подано перелік пам’яток архітектури національного значення, які пропонуються для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Загальною кількість – 57.

«Підготовлено перелік пам’яток археології, історії та монументального мистецтва місцевого значення розташованих на території Чернівецької області, які рекомендуються для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, загальною кількістю – археологія – 348 об’єктів, історія – 369 об’єктів, монументальне мистецтво– 35 об’єктів (752 разом).

Розпочата робота з виготовлення облікової документації на щойно виявлені об’єкти історії та культури на території м. Чернівці та області з урахуванням нових змін Порядку обліку об’єктів культурної спадщини, що затверджені наказом МКІП від 01.03.2024 № 158 «Про внесення змін до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини». Проведено 116 державних експертиз на 188 предметів, які є предметами культурного призначення.

«Також одним із напрямків роботи даної сфери є видача паспортів на музичні інструменти. Вже проведено роботу із видачі 50 таких паспортів.

Співробітники обласного закладу «Чернівецький обласний центр з питань культурної спадщини» здійснюють постійні виїзди на пункти пропуску Чернівецької області по запиту Чернівецької митниці ДМСУ з метою огляду предметів культурного призначення. Всього оглянуто 800 предметів.

Зафіксовано 14 порушень митних правил щодо переміщення предметів культурного призначення через державний кордон України.

Надано тридцять одну консультацію фізичним та юридичним особам з питань переміщення культурних цінностей через державний кордон України.

На вимогу Чернівецької митниці ДМСУ проведено десять державних експертиз на 945 предметів, які підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Підсумовуючи, робота зі збереження об'єктів культурної спадщини в області є невід'ємною складовою будь-якого суспільства. Ця діяльність не лише зберігає історію, традиції та культурні цінності, але й стимулює розвиток місцевої економіки, сприяє розвитку туризму та збереженню природного середовища. Важливо враховувати, що культурна спадщина - це не лише минуле, але і невичерпний джерело натхнення для майбутніх поколінь», - зазначає Олена Боднар.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux