Брифінг начальниці управління агропромислового розвитку Чернівецької ОВА Інни Вовчук
опубліковано 20 серпня 2024 року о 11:00

Про бюджетні дотації на землю, за утримання великої рогатої худоби, кіз та овець, програми компенсації та підтримки суб’єктів господарювання розповіла під час брифінгу начальниця управління агропромислового розвитку Чернівецької ОВА Інна Вовчук.

«Міністерством аграрної політики та продовольства України в цьому році було відновлено бюджетні дотації на землю, за утримання великої рогатої худоби, кіз та овець. А саме :

● бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення - у розмірі 4000 гривень на 1 гектар;

● спеціальну бюджетну дотацію для утримання великої рогатої худоби, - у розмірі 7000 гривень на одну голову;

● спеціальну бюджетну дотацію для утримання маточного поголів'я кіз та/або овець у розмірі 2000 гривень на одну голову.

Наразі Мінагрополітики затвердило перший перелік отримувачів в рамках програми «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції». Право на отримання окремої бюджетної субсидії у розмірі 4 тис. грн на 1 га оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення в Чернівецькій області отримали 16 заявників. Сума субсидії, що підлягає виплаті землевласникам та землекористувачам регіону становить 3 199 792 грн. На отримання субсидії документи подали переважно аграрії Чернівецького та Дністровського районів. За іншими напрямами подані документи ще на стадії доопрацювання та невдовзі будуть затверджені відповідні накази щодо переліку отримувачів. Однією з умов отримання бюджетних коштів була реєстрація отримувача дотації у Державному аграрному реєстрі», - зазначила Інна Вовчук.

Також слід зазначити, що аграрії області мають змогу отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки українських виробників, згідно переліку техніки, що затверджений Міністерством економіки України.

«До переліку позицій включені зокрема, трактори, грунтообробна техніка та обладнання, посівні та грунтообробні комплекси, насіннєві бункери, машини для очищення, сортування, калібрування насіння, навантажувачі зерна, обладнання для сушіння зерна тощо. Щоб отримати компенсацію вартості придбаної техніки чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з відповідного переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи. На сьогоднішній день 4 суб’єкта господарювання отримали часткову компенсацію вартості за 50 одиниць придбаної вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу в сумі 16 900 411 грн. Це найбільша сума компенсації в порівнянні з іншими областями», - додає начальниця управління агропромислового розвитку.

Ще однією програмою підтримки суб’єктів господарювання є Державна програма "Доступні кредити 5-7-9%", що продовжує активно підтримувати розвиток малого та середнього підприємництва в Україні, забезпечуючи сприятливі умови для отримання кредитів на різні потреби бізнесу.

«З початку року 108 агрогосподарств області отримали близько 645,8 млн. грн. банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» - 90 господарств профінансовано на 388,5 млн. гривень. Крім того, малі фермерські господарства із площею обробітку до 500 га можуть залучити кредитні кошти під гарантії Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Це є позитивним фактором для розвитку малих господарств, що не мають належної застави для залучення кредитів», - розповідає Інна Вовчук.

В цьому році аграрії області мали змогу зареєструватись на отримання мінеральних добрив, а саме Нітроамофоски на осінню посівну компанію по програмі USAID АГРО. Наразі всі запити опрацьовані, затверджено список заявників згідно з яким кожен учасник зможе отримати 1 тонну добрива. Очікується, що роздача добрива розпочнеться в цьому місяці. За попередніми даними мінеральні добрива отримають 145 сільгосптоваровиробників Чернівецької області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux