Бізнесу необхідно впроваджувати енергоменеджмент та енергоефективні технології
опубліковано 01 лютого 2023 року о 13:00

Голова Держенергоефективності Валерій Безус та президент УСПП Анатолій Кінах разом із литовськими партнерами закликали українські компанії активно впроваджувати енергоефективні заходи.

«Стійкість, конкурентоспроможність, енергетична безпека, декарбонізація – це ті аспекти, у контексті яких треба розглядати важливість підвищення рівня енергоефективності національної промисловості», - наголосив Валерій Безус.

«Енергетична ефективність – вагомий фактор енергетичної безпеки, тому що Україна і вітчизняний бізнес є імпортозалежними за певними видами енергоресурсів. Зниження питомої ваги енергоспоживання необхідне для зменшення залежності від зовнішніх факторів, а також негативного впливу на платіжний баланс і стійкість національного валюти», - наголосив Валерій Безус.

Декарбонізацію теж треба враховувати, зокрема, на ціннісному і прагматичному рівнях. «Ми, українці, зараз боремося за те, щоб бути частиною цивілізованого світу і розділяємо його цінності, розуміючи виклики у тому числі кліматичних змін. Це особливо стосується скорочення викидів СО2 у промисловості», - пояснив Голова.

Потрібно усвідомлювати й прагматичний аспект. Сучасна економічна політика, у тому числі ЄС, базується на вимогах декарбонізації, на запровадженні відповідних стимулів: позитивних і негативних, у вигляді також механізму прикордонного вуглецевого оподаткування CBAM. І до цих викликів треба готуватися.

Закон України «Про енергетичну ефективність», над виконанням якого працює Держенергоефективності, є частиною великої комплексної роботи щодо імплементації законодавства ЄС і євроінтеграційного процесу України у цілому.

«Ми дуже активно працюємо над розробкою і впровадженням технічного регулювання з екодизайну та енергомаркування обладнання і техніки», - нагадав Голова.

Також Валерій Безус акцентував особливу увагу учасників на вимоги Закону «Про енергетичну ефективність» щодо проведення енергоаудитів або запровадження систем енергетичного менеджменту, сертифікованих відповідно до гармонізованих міжнародних стандартів.

«Впровадженню енергетичного менеджменту має бути приділена значна увага, тому що це відкриває значні можливості економії енергетичних ресурсів і підвищення рівня енергоефективності коштом відносно некапіталоємних інвестицій, а часто навіть організаційних заходів. Досвід показує, що енергоменеджмент може дати ефект від 5 по 15 відсотків економії енергоресурсів при сталому виробництві», - наголосив Валерій Безус.

Анатолій Кінах своєю чергою повідомив, що реалізація заходів з енергоефективності розглядається не лише як посилення стійкості бізнесу, а й як основа для повоєнного відновлення України. Від активних дій у цьому напрямі та відповідності сучасним стандартам буде залежати конкурентоздатність компаній на українському та світових ринках.

Маріюс Дунда, радник Посольства Литовської Республіки в Україні, та Відмантас Янулявічус, Президент Конфедерації промисловців Литви, пояснили, що переваги енергоефективності – не лише у можливостях виживання бізнесу у кризові часи, а й у створенні умов для подальшого сталого розвитку відповідно до завдань Європейського зеленого курсу. Литовські партнери готові ділитися досвідом й співпрацювати з українськими компаніями.

Валерій Безус також запевнив учасників заходу у відкритості Агентства до партнерства і висловив вдячність УСПП за системну увагу до питання енергоефективності в промисловості.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux