Агентство відновлення уклало Меморандум про співпрацю з експертами з безбарʼєрності
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 15:00

Це означає, що всі пошкоджені будівлі планується відновити з урахуванням потреб маломобільних груп населення – людей з інвалідністю чи тимчасовими порушеннями здоровʼя, вагітних жінок, батьків з дитячими візками чи людей старшого віку.

Працюємо з експертами для забезпечення доступності обʼєктів відбудови

Інклюзивна, доступна та якісна інфраструктура, урахування всіх принципів безбарʼєрності та комфорту для маломобільних груп населення: відбудова в Україні має здійснюватися лише так.

За час повномасштабного вторгнення в Україні було пошкоджено або зруйновано майже 20 тисяч багатоповерхових та 150 тисяч приватних будинків, майже 4 тисячі закладів освіти і 1,5 тисячі закладів охорони здоровʼя.

Відбудова житла та соціальних обʼєктів, зруйнованих через війну, – один з пріоритетів Агентства відновлення. Працюватимемо над тим, аби ця відбудова була «безбарʼєрною».

«Наша мета — 100-відсоткова відповідність відновленої інфраструктури стандартам безбар’єрного простору. Щоб досягти поставлених результатів, нам потрібна підтримка експертного середовища», – сказав голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

З експертами із безбарʼєрності домовилися спільно працювати над проєктними рішеннями про доступність будівель та приміщень для маломобільних груп населення – осіб з інвалідністю чи тимчасовими порушеннями здоровʼя, вагітних жінок, людей з дитячими візками чи людей похилого віку. Доступність особливо важлива ще й тому, що через війну багато людей (як військових, так і цивільних) мають поранення – пересуваються за допомогою протезів чи крісел колісних.

До обговорення проєктів залучатимемо громадськість: важливо розуміти думку людей про те, якими мають бути відновлені будівлі.

Планується також навчання фахівців у сфері містобудування, архітектури і транспорту сучасним підходам до проєктування безбар’єрних просторів.

Уже зараз Міністерство відновлення має флагманський проєкт «Безбар’єрне відновлення». Він передбачає створення нових та модернізацію чинних ДБНів; запровадження механізму державного контролю за порушення стандартів безбар’єрності та моніторингу об’єктів. У своїх проєктах відбудови Агентство відновлення враховує ці вимоги.

Впровадження принципів безбарʼєрності в Україні розпочали ще до повномасштабного вторгнення. Зокрема, запроваджено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору на період до 2030 року. Ця стратегія була розроблена та затверджена в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux